Fetman sitter i hjärnan

Forskare: Vi måste börja fokusera på vad som skapar aptiten.


Sju nyupptäckta genvariationer har fått vetenskapsmän övertygade om att fetman främst är ett problem som sitter i huvudet. Och ska alltså inte skyllas på problem med matsmältningen.

De sju variationerna är så kallade nyckelgener - som är väldigt aktiva i hjärnan. Studier kan visa att personer som hade en eller några av dessa genvariationer inte får någon större påverkan på kroppsfettet. Men hade man alla sju så vägde man i genomsnitt 1,5 - 2 kilo mer än genomsnittet.

– Så medan vi försöker utveckla vägar att bekämpa fetman, måste vi också fokusera på aptitens reglering åtminstone lika mycket som de metaboliska faktorerna om hur kroppen använder och lagrar energi, sa Kari Stefansson, reseracher på deCODE Genetics som ligger bakom en av studierna, skriver BBC.

Tre miljader årligen

Minst 800 000 svenskar mellan 16 och 85 år räknas som feta. Det betyder att deras BMI (Body Mass Index) översteg 30. I dag är fetman en folksjukdom, eftersom den drabbar så stor del av befolkningen. Enligt SCB har antalet feta svenskar fördubblats sedan 1980-talet. Mest ökar problemet bland unga flickor. Fetman kostar staten ungefär tre miljader per år, enligt Sjukvårdsrådgivningen.

Inslag om USA:s fetma

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!