Måttband och man i underkläder
1 av 3
Stockholms stad sponsrar ett måttband för penisar. - Foto: TT / TUMBLR
Kondomer
2 av 3
Allt för att öka användningen av kondomer. - Foto: TT
En kondom av märket Profil
3 av 3
De lanserar idén i samband med AIDS-dagen. - Foto: TT

Stockholms stad vill mäta snoppar – för en god sak

Skräddarsydda penismätare är det nya knepet för att få ökad kondomanvändning. Bakom det snoppmätande verktyget står ingen mindre än Stockholms stad.


Under senaste året har kondomanvändningen minskat och cirka fyra av tio använder sällan eller aldrig kondom. Antalet klamydiafall har inte minskat, trots att flera insatser har gjorts. Nu vill Stockholms stad vara med och ändra på det.

Stockholms skolors ungdomsmottagning satsar därför på ett nytt projekt, med start på den internationella aidsdagenden 30 november. De börjar dela ut penismåttband. Det smidiga med själva måttbandet är att man kan mäta omkretsen på penis – och då få tips på vilken typ av kondom som passar bäst. Spruckna kondomer eller kondomer som inte passar är en anledning till att många män helt struntar i gummit.

– Med ett penismåttband kan man mäta omkretsen på sin penis för att ta reda på vilken storlek på kondom som passar bäst.En för stor kondom ökar risken för att den ska glida av under samlaget. Med en för liten kondom finns det stor risk att kondomen går sönder eller också glider av. Det är omkretsen på penisen som är det viktiga – inte längden, säger Eddie Sandström, barnmorska, leg. psykoterapeut och klinisk sexolog vid Stockholms skolors ungdomsmottagning i ett pressmeddelande. 

Tillsammans med penismåttbandet delas även ett kit med kondomer ut. Då kan man prova vilken som passar bäst också. Måttbandet delas i nuläget endast ut på mottagningen i centrala Stockholm, även om de tar emot ungdomar från hela landet. Det finns också en podd att lyssna på om man funderar på hur man ska använda mätverktyget. Arbetet har skett i nära samarbete med Stockholms stad och målgruppen är i första hand ungdomar upp till 22 år.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Vet du vad du har för penisomkrets?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Här är hoten mot lägre ränta

Kraftigt ned i Japan

Det var i huvudsak nedåt, rejält i Japan, för ledande börsindex i Asien i fredagens förmiddagshandel.

Man dömd till sju års fängelse för barnvåldtäkt

1 timme sedan
En man från en kommun norr om Stockholm har av Norrtälje tingsrätt dömts till sju och ett halvt års fängelse för bland annat grov våldtäkt mot barn och barnpornografibrott.

Medieuppgifter: Israel har attackerat mål i Iran

2 timmar sedan
Projektiler från Israel ska ha träffat mål i Iran, uppger flera amerikanska medier med hänvisning till källor. Angreppets omfattning framgår inte.

Nu börjar världshistoriens största val

2 timmar sedan
En tiondel av mänskligheten kan delta när världens största val nu inleds. Men frågan är vilka möjligheter indierna har vid urnorna. Det ses som givet att premiärminister Narendra Modi behåller makten. Människor är benägna att rösta bort demokrati om de får säkerhet i utbyte. Och det är så de uppfattar honom, säger Indienexperten Sten Widmalm.

Bank nekade gravid provanställning

2 timmar sedan
En kvinna som sökte anställning i kundtjänsten till en bank nekades provanställning på grund av graviditet.