Utomkvedshavandeskap är ovanligt men den här kvinnan drabbades av en än ovanligare graviditet.
1 av 2
Utomkvedshavandeskap är ovanligt men den här kvinnan drabbades av en än ovanligare graviditet. - Foto: Hasse Holmberg/SCANPIX
Hon överlevde.
2 av 2
Hon överlevde. - Foto: JESSICA GOW / SCANPIX

Hon överlevde den extremt ovanliga graviditeten: "Läkarna hade aldrig sett något liknande"

Graviditetstesten visade att kvinnan var gravid – men det syntes inget foster i livmodern.


Bloggerskan Megan Woolsey var med om en extremt ovanlig graviditet. Hon beskriver sin upplevelse i sin blogg via Cosmopolitan.

Hennes graviditet var en så kallad utomkvedshavandeskap där fostret inte utvecklas i livmodern, men ändå i en kvinnas kropp. Enligt Woolsey hade hennes läkare "aldrig sett något liknande" – då det var en extremt ovanlig typ av den redan ovanliga graviditeten.

Hon fortsätter att berätta att det tog ett år för henne och hennes man att bli gravida och att glädjen var enorm när det visade sig att hon var gravid. En glädje som blev hyfsat kortvarig.

Efter sex veckor av graviditet drabbades Woolsey av en skarp smärta i magen. Nästa dag satt hon i gynekologstolen där läkarna inte kunde se något foster i livmodern. I hennes fall trodde läkarna att fostret då satt i äggledaren.

Utomkvedshavandeskap drabbar bara en till två procent av alla som blir gravida. För Woolsey fortsatte smärtan. Rädslan var lika stor för att det skulle bli ett missfall och att det skulle leda till att hon inte kunde bli gravid i framtiden.

Hon skickades snabbt till operationssalen.

När hon vaknade upp var läkarna väldigt pratsamma. Anledningen – fostret satt inte alls på äggledaren utan på hennes urinblåsa. Det är så extremt ovanligt att det fortfarande skrivs stora forskningrapporter om det. Fostret kunde ju dessvärre inte växa till sig där och graviditeten uteblev. Megan blev deprimerad för att hon inte "kunde bli gravid på rätt sätt".

Men det blev hon. Ett år senare blev hon till slut gravid och födde ett friskt barn.

Dessvärre fortsatte problemen när hon och hennes man ville skaffa ett andra barn. Efter två missfall var hon nära botten när hon blev gravid igen – med trillingar. Födseln gick bra och i dag är trillingarna åtta år gamla medan hennes äldre dotter är elva.

Hon avslutar sitt blogginlägg med att hon är tacksam över sina upplevelser för att det har gjort henne till en starkare person.

En annan kvinna som fick trillingar blev Storbritanniens äldsta nyblivna mamma.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!