En FIFA-anställd kvinna riskerar ett våldsamt straff. Bilden till vänster är en genrebild och har ingenting med artikeln att göra.
En FIFA-anställd kvinna riskerar ett våldsamt straff. Bilden till vänster är en genrebild och har ingenting med artikeln att göra. - Foto: Fredrik Sandberg/AP Photo/Anja Niedringhaus/TT

FIFA-anställd kvinna i Qatar attackerades – riskerar spöstraff

FIFA har, sedan beslutet att tilldela värdskapet för VM 2022 till Qatar, mottagit stark kritik på grund av landets bristande mänskliga rättigheter. Nu har en av fotbollsförbundets anställda tvingats fly landet, efter hot om ett våldsamt straff.


Sedan det internationella fotbollsförbundet FIFA beslutade om vilka länder som skulle stå värd för världsmästerskapen 2018 och 2022 har förbundet mött hård kritik. Det var 2010 som Ryssland tilldelades att arrangera världsmästerskapet 2018 och Qatar 2022. 

De senaste åren har flera människorättsorganisationer uppmärksammat de bristande förhållandena för de som arbetar med fotbolls-VM i det nuvarande värdlandet, inklusive inskränkningar på grundläggande rättigheter såsom yttrandefriheten. Kvinnor och HBTQ+-personer är särskilt utsatta och Amnesty har även flaggat för att migranter i Qatar utnyttjas i arbetet inför VM. 

Foto: Patrick B. Kraemer/TT

Centerpartiets partiledare Annie Lööf har nyligen uttalat sig om att Sverige bör bojkotta världsmästerskapet.

– Jag tycker att vi måste markera från politiskt håll till de som arrangerar VM och OS. Att man inte kan erbjuda diktaturer och icke-demokratiska stater den stjärnglans som ett fotbolls-VM eller OS innebär, säger hon i SVT:s “30 minuter”. 

Svenska Fotbollförbundet delar däremot inte partiledarens uppfattning att en bojkott är vägen att gå, utan uppmanar till diskussion och arbete för att främja arbetarnas rättigheter.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

FIFA-anställd kvinna attackerad i sitt hem: "Var orörlig"

Nu har en kvinna som arbetar för FIFA inför fotbolls-VM i Qatar blivit tvungen att fly landet, eftersom hon hotas att bli dömd till sju års fängelse och 100 piskrapp – efter att själv ha blivit attackerad i sitt hem. 

Det var i juni 2021 som mexikanska Paola Schietekat blev överfallen av en man som trängde sig in i hennes lägenhet. Nu berättar hon för den mexikanska nyhetssajten Noticias Telemundo om angreppet: 

– Jag fick blåmärken på revbenen, ryggen, axeln och hela vänster sida av kroppen. Jag var orörlig i cirka tio minuter, jag kunde inte tro vad som hade hänt mig.

Foto:Trond Reidar Teigen/NTB/TT

Paola Schiektat riskerar 100 piskrapp för utomäktenskaplig relation

Dagen efter anmälde hon mannen, men förövaren blev inte ställd till svars –  istället blev Paola Schietekat själv anklagad. Hon berättar att hon behövde möta sin angripare i ett förhörsrum och att polisen även krävde bevis på att hon aldrig hade haft sex. Paola Schietekat menar också att mannen ljög i förhöret, vilket gjorde att hon själv blev misstänkliggjord för brott.

– Han som attackerade mig ljög och sa att vi hade ett förhållande och trots att jag hade rättsmedicinska bevis som påvisade misshandel trodde de på honom, säger hon till Noticias Telemundo.

Enligt Qatars stränga Sharialagar är det ett brott att ha en utomäktenskaplig relation, som kan straffas med sju år i fängelse och 100 piskrapp. Den qatariska delegationen angav 2018 till FN:s kommité mot tortyr att tortyrstraff såsom stening och spöstraff inte tillämpas i praktiken, men oberoende utredningar saknas. 

Advokatens förslag till Paola Schiektat – gifta sig med förövaren

Paola Schiektat skriver på informationssajten Julio Astillero att utredningen om misshandel lades ner, men att anklagelserna mot henne kvarstår. Hon berättar att förövarens företrädare och hennes egna advokat presenterade lösningen att gifta sig med sin angripare för att kunna avsluta ärendet.

Nu har Paola Schietekat flytt landet och stöttas av den mexikanska regeringen, arbetsgivaren och människorättsorganisationer.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!