Etik går före religion i Berlin

Stort bakslag för konservativa i tysk folkomröstning.


BERLIN. Ett förslag om att ge religion samma status som etik i skolan fick inte berlinarnas bifall i en folkomröstning på söndagen.

En stormig debatt i hela Tyskland om tolerans och muslimers integration föregick folkomröstningen.

Etik har varit det ordinarie ämnet i Berlins skolor sedan 2006 efter att en turkisk man mördat sin syster i hederns namn. Ämnet religion, som är ordinarie i de flesta tyska delstater, är tillvalsämne i huvudstaden.

Förespråkarna för förslaget ville ändra reglerna så att eleverna skulle få välja mellan etik och religion - med separat undervisning för muslimer, katoliker och protestanter.

Bara 14,1 procent av samtliga röstberättigade stödde förslaget. Det hade behövts 25 procent ja-röster för att förslaget skulle gå igenom.

Enligt de officiella resultaten röstade 51,5 procent nej och 48,4 ja i folkomröstningen. Trots den heta debatten blev valdeltagandet bara 29 procent.

Ja-förespråkarna satsade hårt och hade engagerade kända tyskar, som den konservativa förbundskanslern Angela Merkel, i sin kampanj. Christoph Lehmann, ledaren för ja-kampanjen, sade att han var besviken över resultatet men nöjd med den genomslagskraft folkomröstningen fick.

–Det var en värdefull diskussion. I månader diskuterade Berlin, som många alltid uppfattat som en ateistisk stad, religion, sa Lehmann.

Efter andra världskriget försökte myndigheterna medvetet använda kyrkorna för att stärka värderingarna.

Medan den tyska befolkningen i stort är ganska jämnt fördelad på katoliker och protestanter, har Berlin en lång sekulär tradition. Den tyska huvudstaden hyser också Tysklands största muslimska samfund, omkring 220 000 personer.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!