Frederick Newhall Woods och bilder från brottet.
År 1976 kidnappade tre män 26 barn och deras busschaufför, för att sedan begrava dem levande. Nu kan den siste mannen bli villkorligt frigiven. - Foto: California Department of Corrections, James Palmer/AP/TT och AP/TT

Begravde busschaufför och 26 barn levande – snart är 70-åringen fri

År 1976 kidnappade tre män över 20 barn och deras busschaufför, för att sedan begrava dem levande. Offren lyckades gräva sig ut medan gärningsmännen sov, och överlevde dådet. Nu, 46 år senare, kan den siste mannen bli villkorligt frigiven.


För över 45 år sedan, år 1976, dömdes bröderna Richard Schoenfeld och James Schoenfeld tillsammans med Frederick Newhall Woods till 27 livstidsdomar utan chans till villkorlig frigivning, varav det sistnämnda senare hävdes av hovrätten.

Detta efter att ha kidnappat 26 skolbarn, i åldrarna 5-14, och deras busschaufför Edward Ray i Chowchilla i norra Kalifornien.

Utgrävningen av "bunkern" offren hölls i. Foto: Jim Palmer/AP/TT

Alla 27 kidnappningsoffer fördes sedan med lastbil till staden Livermore, cirka 100 mil bort, där de begravdes levande i en ventilerad "bunker" som placerats i ett stenbrott. Kidnapparna, som var förmögna män i 20-årsåldern, begärde sedan fem miljoner dollar i lösensumma i utbyte mot att släppa barnen och föraren fria.

I hela 16 timmar befann sig offren under jord, innan de lyckades gräva ut sig och fly medan gärningsmännen låg och sov. Senare erkände alla tre männen kidnappningen.

Brottet inspirerades av den kända filmen "Dirty Harry" som hade premiär år 1971.

Frederick Newhall Woods kan bli villkorligt frigiven

År 2012 släpptes Richard Schoenfeld och inte lång tid efter det, år 2015, släpptes även brodern James Schoenfeld. Under åren som gått har Frederick Newhall Woods nekats villkorlig frigivning hela 17 gånger men nu, på 18:e försöket, har hans ansökan godkänts. Det rapporterar flera amerikanska medier, däribland CNN och NBC.

Insidan av "bunkern". Foto: Jim Palmer/AP/TT

Anledningen, enligt NBC, uppges vara att han inte längre anses vara en fara för allmänheten. En lag i Kalifornien kräver nu att de som tar beslut om villkorliga frigivningar ska arbeta för att frige fångar som var unga vid tiden för brotten.

– Jag känner empati för offren på ett sätt jag inte gjorde då. Jag är en annan människa idag, ska Newhall Woods sagt i förhör, när beslutet om villkorlig frigivning skulle tas, enligt NBC.

– Jag var 24 år gammal. Nu förstår jag smärtan och traumat jag orsakat, jag tar fullt ansvar för denna avskyvärda handling.

Richard Schoenfeld till vänster och James Schoenfeld till höger. Foto: AP/TT

Åklagaren motsätter sig beslutet

Beslutet kommer dock inte att fastställas förrän om 120 dagar, efter det kan guvernören Gavin Newsom låta frigivningen träda i kraft eller låta en styrelse granska beslutet.

Madera Countys distriktsåklagare Sally Moreno motsätter sig beslutet, och tycker att Newhall Woods ska stanna bakom lås och bom.

– Detta är en individ som tydligt visat hur farlig han är. Han har förstört ett dussintal liv, och många kämpar fortfarande med konsekvenserna, säger hon enligt NBC.

Till vänster: Pappan Rodney park återförenas med sina barn Andrea, 8, och Larry 11. Till höger: busschauffören Edward Ray. Foto: Jim Palmer/AP/TT och AP/TT

"Något jag alltid kommer att bära med mig"

Enligt CNN har flera offer från kidnappningen vittnat om att händelsen fortfarande ger dem mardrömmar och kraftig ångest.

– Jag blev så överväldigad att jag var tvungen att gå hem från jobbet. Jag intalar mig själv att jag borde kunna skaka av mig detta, men här är jag, en röra, sade Darla Neal, som var tio år under kidnappningen, till tidningen 2015.

Föräldrar till barnen. Foto: AP/TT

Även Brown Hyde, som var nio år år 1976, vittnade om att händelsen satt spår i henne.

– Det blir lättare med åren, men när jag fick barn kändes det värre igen. Och i takt med att de blir äldre, blir det lättare igen. Det är något jag alltid kommer att bära med mig, det handlar om hur du hanterar det du varit med om, sade hon till tidningen.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!