Ramzan Kadyrov beskrivs som Vladimir Putins "attackhund".
Ramzan Kadyrov beskrivs som Vladimir Putins "attackhund". - Foto: Musa Sadulayev/AP/TT och Alexei Nikolsky/AP/TT

Putins "attackhund" lever lyxliv med palats och miljonstädning

Ramzan Kadyrov har, på grund av den goda relationen till Rysslands motsvarighet kallats Vladimir Putins "attackhund", och lever ett liv i lyx med allt från exklusiva kläder till palats som städas för miljoner.


Ramzan Kadyrov föddes den 5 oktober 1976 och redan när han var blott 27 år gammal ärvde han rollen som Tjetjeniens högste ledare. Detta efter att hans pappa, Ahmad Kadyrov, omkom i ett bombattentat i Groznyj år 2004.

Sedan dess har arvtagaren skapat stora rubriker världen över, inte minst i samband med kriget i Ukraina.

Ramzan Kadyrovs milis på plats i Ukraina

Ramzan Kadyrovs egen milis, kallade kadyrovtserna, ska bland annat ha försökt – men misslyckats med – att försöka lönnmörda personer i den ukrainska ledningen, rapporterar The Guardian.

Enligt den brittiska tidningen ska kadyrovtserna också vara ansvariga för flera attacker mot den hårt ansatta staden Mariupol. 

Förödelsen i Mariupol är omfattande. Foto: Alexei Alexandrov/AP/TT

Kadyrov själv har dessutom gjort flera utspel om kriget. Bland annat gav han svar på tal till techmiljardären Elon Musk som utmanat den tjetjenske ledarens nära allierade Vladimir Putin på en duell.

"Vladimir kommer att se osportslig ut när han slår skiten ur dig, en svag motståndare", skrev han på Telegram, vilket Nyheter24 tidigare rapporterat om

På grund av sin uttalade lojalitet mot den ryske presidenten har Kadyrov, enligt Sveriges Radio, kommit att kallas Putins "attackhund".

Kadyrov har anklagats för tortyr och kidnappning

Ramzan Kadyrovs ledarskap i Tjetjenien har fått massiv kritik. Bland annat har han, enligt Sveriges Radio, anklagats för att kränka mänskliga rättigheter och tortera medborgare. 

Till exempel har flera aktivister i Tjetjenien berättat för SvD om hur hbtq-personer förföljts i landet och våldtagits med taggtråd – något som Kadyrov, via sin talesperson, förnekar med hänvisning till att hbtq-personer "inte existerar".

Ramzan Kadyrovs liv i lyx

Ramzan Kadyrovs eget liv kantas dock av allt annat än förtryck och förföljelse. I stället lever Tjetjeniens ledare ett liv i gränslös lyx. När Kadyrov inte bär militäruniform eller ägnar sig åt kampsport ses han nämligen ofta i exklusiva kläder från lyxmärken såsom Prada, och han reser regelbundet i ett privatjet värt miljoner.

Han har dessutom en rad påkostade boenden, både i Tjetjenien, i Rysslands huvudstad Moskva och i Förenade Arabemiraten där han semestrar, enligt uppgifter som The Mirror tagit del av.

Ramzan Kadyrov. Foto: Pavel Golovkin/AP/TT

Städningen av ett av hans residens, som beskrivs som ett regelrätt palats på 260 000 kvadratmeter i den tjetjenska huvudstaden, ska kosta drygt sju miljoner kronor, rapporterar The Times

Som om att det inte vore nog får de som städar i palatset, enligt ett avtal som Novaya Gazeta tagit del av, inte vara äldre än 40 år. Anledningen? Den är oklar.

Tjetjeniens ledare förespråkar månggifte

Sedan Ramzan Kadyrov kom till makten i Tjetjenien har landet utvecklats mot ett allt mer islamistiskt samhälle där kvinnor uppmanas underordna sig män. Trots att det strider mot rysk lag har Kadyrov dessutom propagerat för månggifte, enligt SvD

Kadyrov har själv en officiell fru: Medni Kadyrova. Men enligt flera medier, däribland Expressen, ska ledaren ha två eller tre fruar och med dessa ska han ha mellan tio och fjorton barn. 

Ramzan Kadyrov efterlyste katt i viralt inlägg

Ramzan Kadyrov var under flera år aktiv på Instagram och skapade sig en följarskara på närmare två miljoner människor. 

Många av dem lämnades, enligt BBC, i chock när ledaren efterlyste familjens bortsprungne katt i ett inlägg på plattformen år 2016. Inlägget fick över 30 000 likes och spreds som en löpeld i sociala medier, men katten återfanns aldrig.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!