Clownerna Shlomo (till höger) och Chilero (till vänster) turnerar på uppdrag av den New York-baserade hjälporganisationen JFD runt på barnkliniker och i krishärdar för att med spex och upptåg ge barn ett rum av trygghet i oroliga situationer.
Clownerna Shlomo (till höger) och Chilero (till vänster) turnerar på uppdrag av den New York-baserade hjälporganisationen JFD runt på barnkliniker och i krishärdar för att med spex och upptåg ge barn ett rum av trygghet i oroliga situationer. - Foto: TT

Clownerna välkomnar flyktingar: "Ger trygghet"

Två clowner från Kanada – Shlomo och Chilero – spexar runt inne på anläggningen i byn Mlyny, där människor på flykt från Ukraina får hjälp och stöd.Vi flög hit från Kanada för att sprida kärlek, säger Shlomo.


Schlomo och Chilero har på uppdrag av den New York-baserade hjälporganisationen JDC i många år turnerat runt på barnkliniker, men också i många krishärdar runt om i världen.

— Jag har hållit på med det här i 16 år, oftast i tredje världen – Afrika, Kambodja, Indien, Sydamerika, säger Shlomo.

— Vi erbjuder något annat mitt i allt lidande, det är vad det handlar om, säger Chilero.

Nästa anhalt på den clownturné de nu är ute på blir till ett annat center för ukrainska flyktingarna i den polska huvudstaden Warszawa.

Shlomo och Chilero föredrar att använda sina artistnamn. Och när TT:s utsände frågar clownerna om deras ålder blir svaret:

— Jag är sex år. För alla clowner är sex år, säger Shlomo – som egentligen är 75.

— Jag är fem. Jag har fortfarande en del kvar att lära mig, säger 54-åringen Chilero.

Deras färgglada dräkter och clownnäsor sticker ut mot allt annat inne i det ombyggda köpcentret – särskilt alla svarta tältsängar och grå filtar som utmattade flyktingar täcker sig med för att återhämta sig en stund.

TT: Varför behövs det clowner i en sådan här miljö?

— Det ger trygghet. Barnen får en chans att leka. Då känner de trygghet, säger Shlomo.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!