Madeleine McCann
Madeleine McCann försvann 2007. Högra bilden är en genrebild. - Foto: AP/TT och Pexels

Hånfulla hamburgerreklamen – föreställde Madeleine McCann

"Så goda att du vill lämna dina barn ensamma hemma", löd en annons för ett hamburgerföretag i England – föreställande försvunna Madeleine McCann. Reklamen, med anledning av mors dag, har nu mött stark kritik.


Med anledning av mors dag, som firas den 27 mars i Storbritannien, valde en hamburgervagn från The Otley Burger Company, med säte i Leeds, England, att annonsera på en rad sociala medier, rapporterar bland annat BBC. 

Hambugerkedjans reklam föreställande Madeleine McCann 

Reklamannonsen föreställde en bild på den då treåriga Madeleine McCann, som försvann från en semesterlägenhet i Portugal 2007, medan hennes föräldrar åt på en restaurang i närheten.  

“Så goda att du vill lämna dina barn ensamma hemma. Vad är det värsta som kan hända”, löd texten, tillsammans med en bild på Madeleines mamma Kate McCann

Kate och Gerry McCann. Foto: Sang Tan/TT

Annonsen på Madeleine McCann: "Grattis på mors dag"

I bakgrunden syntes en bild på en springande man, med en mindre bild på Madeleine i famnen. Bredvid stod det: “Grattis på mors dag till alla mammor där ute”. 

Reklamen har väckt starka reaktioner och många uttrycker ilska över budskapet i sociala medier. 

Nu har kontrollorganet för reklam i Storbritannien, ASA, bett både Twitter, Facebook och Instagram att ta bort annonsen och att stänga ned hamburgermatvagnens konto till följd av den kontroversiella annonsen. 

Twitter bekräftar att ett inlägg som visar annonsen har raderats. 

ASA bedömer reklamen på Madeleine McCann vara kränkande

ASA kritiserar hamburgerkedjan för att bagatellisera försvinnandet, och att reklamen kan uppfattas som stötande. 

– Vi anser att det är kränkande att hänvisa till ett försvunnet barn, och det i samband med en annons som marknadsför ett hamburgerföretag var den skada som orsakades omotiverad, konstaterade ASA, enligt BBC

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!