Ukrainska flyktingar
Ukrainska kvinnor som flytt till Polen nekas abort. - Foto: Markus Schreiber/TT, Amir Nabizadeh/TT och Ola Torkelsson/TT/

Våldtagna flickor förbjuds att göra abort: "Flera steg tillbaka"

I skuggan av kriget i Ukraina utsätts kvinnor och barn för våldtäkt, övergrepp och extremt våld. EU har vidtagit stora och djärva steg för ett mer jämställt EU år 2025. Samtidigt har konservativa vindar satt stora käppar i hjulen mot en ljusare framtid.


Under de senaste åren har läget mellan de olika medlemsländerna i EU polariserats. Polen och Ungern har rört sig mot ett konservativt samhälle där landets domare avsatts och mer regimvänliga domare tillsätts. 

Sedan kriget i Ukraina har över fem miljoner ukrainare tvingats fly sitt hemland, enligt FN:s flyktingorgan UNHCR. Polen är det land som tagit emot mest flyktingar. 

I Polen möter de ukrainska kvinnor och flickor, som blivit utsatta för våldtäkt och övergrepp, av Polens hårda abortlagar – och för den som blivit våldtagen kan det bli svårt att få hjälp. 

Polen: Förbjudet med abort

Den 27 januari 2021 blev en mörk dag för polska kvinnor. De nya abortlagarna förbjuder abort. Undantag görs i få fall för våldtäkt, incest eller om graviditeten hotar mammans liv. 

Från medier världen över vittnar ukrainska kvinnor och flickor om fruktansvärda övergrepp. Den ukrainska tidningen Babel har den senaste veckan skrivit om två flickor som våldtagits av ryska soldater – nio respektive elva år gamla, där den äldsta eventuellt blivit gravid efter våldtäkten. 

Situationen med förbjuden abort i Polen har resulterat i ett dilemma för EU som önskar gå åt ett mer jämställt håll. 

Tre generationer ukrainska kvinnor på flykt. Foto: Joakim Goksör/TT

"Flera steg tillbaka"

Europeiska Unionen har med olika sanktioner försökt styra deras medlemsländer i en viss riktning. Ett exempel är Istanbulkonventionen som trädde i kraft 2014 och är det första rättsligt bindande internationella instrumentet för att bekämpa och förebygga våldet mot kvinnor och flickor på internationell nivå. 

– Våldet mot kvinnor ökar. Samtidigt tar flera länder i Europa flera steg tillbaka vad gäller kvinnors rättigheter, säger svenska EU-parlamentarikern Arba Kokalari (M) till Veckorevyn

Alla EU-länder har skrivit på Istanbulkonventionen, men det är inte alla som följer den. Europeiska parlamentet menar att EU måste gå hårdare mot länder som inte följer Istanbulkonventionen i den mån EU önskar. 

/
/
EU
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!