Putin förmögenhet
Putin påstås äga ett enormt palats vid Svarta havet och lyxjakten Graceful. - Foto: Wikimedia Commons, Alexei Nikolsky/TT och Stella Pictures

Tre teorier: Så har Vladimir Putin fått sin enorma förmögenhet

Bilden som förmedlas av Ryssland själva är att president Vladimir Putin är en man utan särskilt mycket tillgångar. Enligt flera bedömare är verkligheten den totala motsatsen. Men hur han egentligen fått sin beryktade enorma förmögenhet?


Den ryske presidenten Vladimir Putins privatliv är till stor del ett mysterium. På pappret sägs Putin ha en årslön på ungefär 1,5 miljoner kronor, och en lägenhet i Sankt Petersburg som är 77 kvadratmeter stor. 

Samtidigt påstås Putin äga ett enormt palats vid Svarta havet och lyxjakten Graceful – som också pekats ut som Putins. Enligt flera bedömare är Putin i själva verket en av världens allra rikaste.  

Men hur har egentligen Vladimir Putin skaffat sig sin förmögenhet? I en artikel i tidningen Forbes listas tre teorier. 

Putins förmögenhet – teori 1: “Chodorkovskij-modellen”

Teorin, som Forbes kallar “Chodorkovskij-modellen”, bygger på att Putin ska ha gjort ett avtal med landets ledande oligarker. 

Michail Chodorkovskij är en före detta oligark, vars förmögenhet kom från oljebolaget Jukos. I början av 2000-talet var han god för ungefär 15 miljarder dollar – något som sannolikt gjorde honom till Ryssland rikaste man. 

2003 såg Putin till att Chodorkovskij, som var kritisk till korruptionen inom ryska staten, sattes bakom lås och bom för bedrägeri och skattebrott. 

Därefter frös Putin Chodorkovskijs tillgångar. Enligt Bill Browder, en amerikansk affärsman, gjorde presidenten även en deal med övriga oligarker. 

– Dealen var: ”Ni ger mig 50 procent av era tillgångar och jag låter er behålla de andra 50 procenten”, säger Bill Browder till Forbes. 

Enligt Browder hade Putin sett till att de oligarker, som inte gick med på dealen, fråntogs sina tillgångar och sattes bakom galler. 

Putins beryktade jättepalats. Foto: Wikimedia Commons

Putins förmögenhet – teori 2: Maffia-modellen 

Enligt vissa Rysslandskännare har Putin hjälpt vänner och familj att samla på sig enorma förmögenheter genom att i princip ge bort företag och stora statliga kontrakt till dem. I gengäld får han en del av vinsten eller andelar i företagen. 

Med sin makt skyddar Putin sina vänner, som då kan tjäna mer pengar åt sig själva genom smutsiga affärer, och på så sätt även till presidenten. De gör jobbet, och han tar en andel. 

De vänner som det kan röra sig om är, enligt Forbes, bland annat Putins sparringpartner Arkadij Rotenberg, som har påstått att det är han, och inte presidenten, som äger det mystiska palatset vid Svarta havet.  

Forbes nämner även Putins före detta svärson Kirill Shamalov, och presidentens barndomsvän Sergej Roldugin

Lustjakten Graceful. Foto: Stella Pictures

Putins förmögenhet – teori 3: Putin kan knäppa med fingrarna och få det han vill ha

Den sista teorin som Forbes listar är kort och gott att, med tanke på bristen på bevis, att det är möjligt att Putin faktiskt inte har en särskilt stor förmögenhet. Egentligen gillar han bara att folk tror att han har det – eftersom det tyder på makt. Vissa observatörer bedömer denna makt som ett exempel på varför Putin inte behöver personlig rikedom. 

Bloomberg-journalisten Leonid Bershidskij har tidigare beskrivit det på följande sätt: 

"Det räcker för Putin att knäppa med fingrarna, och statligt ägda företag kommer att överlåta tillgångar till hans vänner för fyndpriser. En viskning från honom, och rika privata affärsmän kommer att bidra till den påkostade renoveringen av presidentbostaden.”

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!