Putin skönhetsingrepp
Vladimir Putin år 2019 respektive 2007. - Foto: Alexander Zemlianichenko/TT och Dmitry Astakhov/TT

Skönhetsingreppen som Putin har gjort – enligt plastikkirurgerna

Många tycker sig se att Putins utseende har förändrats över åren. Ansiktet är mer utslätat och har ändrat form, och ögonen ser annorlunda ut. Enligt plastikkirurger har presidenten gjort allt från att injicerat botox och fillers till att lyfta ögonlocken.


I många års tid har det florerat rykten om att den ryske presidenten Vladimir Putin har genomgått ett flertal ingrepp för att förbättra sitt utseende. Putin själv har dock förnekat att han genomgått några kosmetiska ingrepp. 

Det här är några av de plastikoperationer som Putin kan ha gjort, enligt experter.

Skönhetsoperationerna som Putin ryktas ha gjort

Några veckor före invasionen i Ukraina uttalade sig den ukrainske plastikkirurgen Dimitry Slosser i det ryska veckomagasinet Glavred, rapporterade Expressen

– För det första har formen på Putins käke förändrats - den slappa hakan har blivit mer proportionell. För det andra har formen på näsan förändrats estetiskt. För det tredje utfördes ögonlockskirurgi. 

Dimitry Slosser förklarade hur Putin har “obegränsade ekonomiska möjligheter för att inte bara se fräsch ut, utan också för att förlänga sitt liv på helt nya sätt”. 

Vladimir Putins blåmärke i ansiktet: "Ljuset föll illa"

2010 sågs Vladimir Putin med tydliga blåmärken i ansiktet under ett besök i Ukraina – något som startade rykten om att han antingen var sjuk eller hade genomgått ett kosmetiskt ingrepp, rapporterade BBC

I Putins ansikte kunde man skymta ett blåmärke. Foto: Mykhailo Markiv/TT

Putins talesperson hävdade då att han hade ett intensivt schema och att cirklarna under ögonen berodde på trötthet. 

Dmitry Peskov påstod även att ljuset föll illa på Putin, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Många misstänkte dock att blåmärket kunde vara ett resultat av fillers, och i den ryska tidningen New Times uttalade sig fyra plastikkirurger som alla var överens om att det troligen berodde på botox-injektioner. 

Den ukrainske plastikkirurgen Rostislav Valikhnovsky, som tidigare utfört behandlingar på Ukrainas president Viktor Jusjtjenko, ansåg att blåmärkenas placering tydde på “inblandning av estetisk medicin”. 

Plastikkirurgen om Putin: "Fyllmedel har applicerats"

Året därpå väcktes ryktena till liv igen när Vladimir Putin 2011 visade sig på en partikongress. Rolf Nordström, finsk professor och plastikkirurg, uttalade sig då i finska tidningen Iltalehti och menade att flera kosmetiska operationer hade gjorts i Putins ansikte. 

– Fyllmedel har tydligt applicerats på hans ansikte, vilket orsakar fyllighet och svullnad på grund av överdriven applicering av ämnet eller kort tid från att proceduren gjorts. 

Vladimir Putin 2011. Foto: Alexei Nikolsky/TT

"Putin har med stor sannolikhet gjort ett ansiktslyft"

Nordström menade att man antingen hade använt kroppens eget fett eller ett annat typ av fyllmedel, samt att fillers gjorts i kindbenen och spåren som går från näsgångarna till munnen. Han ansåg även att botox använts för att lyfta Putins ögonbryn och minimera rynkor. 

– Putin har också med stor sannolikhet gjort ett lätt ansiktslyft. Detta indikeras av den korvliknande lösheten i skinnet under hakan. Med en annan kirurgisk teknik kan det undvikas, sa han till tidningen. 

Foto: Alexander Zemlianichenko/TT

Plastikkirurgen om Putin: "Fiskögon"

Inför presidentvalet 2012 spekulerades det återigen kring Putins påstådda ansiktsingrepp. Plastikkirurger sa då till brittiska Daily Mail att Putin med allra största säkerhet gjort både ansiktslyft, fillers i kinderna, lyft av pannan, borttagning av påsar under ögonen, samt injicerat botox.

Michael Prager, en ledande kosmetisk kirurg i Storbritannien, sa att Putin hade vad man inom branschen kallar "fiskögon" eller "döda ögon", då han inte kan uttrycka sina känslor genom dem till följd av för mycket ingrepp. 

Spekulationerna: Putin ansiktsform har förändrats 

Brittiska The Sun pratade 2019 med den brittiska plastikkirurgen Gerard Lambe om Vladimir Putins skönhetsingrepp, som menade att presidentens ansiktsform förändrats under åren – och att han nu ser betydligt bredare och fylligare ut. 

Lambe tyckte sig även se ett lyft av övre ögonlocken samt ett haklyft. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!