Vaccin dröjer minst tre månader

Ett vaccin mot svininfluensan kommer att dröja åtminstone tre månader.


– Ett vaccin mot svininfluensan kommer att ta åtminstone tre månader att framställa, sade professor Angus Nicoll vid den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC presskonferens i Solna.

Zsuzsanna Jakab, chef för ECDC, sade att myndigheten arbetar för fullt nu med att bland annat övervaka situationen och samla in epidemiologiska fakta. EU:s medlemsländer skickar in informationen till ECDC:s databas där den sammanställs.

Myndigheten rekommenderar att EU-medborgare bara reser till Mexiko om det är absolut nödvändigt.

– Det är ett sätt att skydda EU. Våra råd är inte obligatoriska för medlemsländerna, men de följs vanligen, sade hon vid presskonferensen.

Hon välkomnar Världshälsoorganisationens (WHO) beslut att höja pandemivarningsnivån från fas 3 till fas 4.

Professor Angus Nicoll, som leder ECDC:s influensaprogram, säger att man inte enbart ska titta på Mexiko för att se vad som händer med viruset.

– Vi vet inte hur det här ska utvecklas, sade han vid presskonferensen.

Det går ännu inte att säga varför viruset slagit hårdare i Mexiko än i övriga delar.

Nicoll anser att EU-länderna är väl förberedda.

– Men man kan inte förbereda sig nog. Det finns fortfarande mer arbete att göra, sade han.

Världshälsoorganisationen WHO vill inte införa reserestriktioner eller stänga gränser för att undvika att svininfluensan sprids.

Det säger WHO:s talesperson Gregory Hartl.

– Smittade personer visar ofta inte några symptom vid resan eller när de ska passera en gränskontroll.

– Men om man är sjuk ska man självklart inte resa någonstans, sade Hartl vid en presskonferens i Genve.

Nya Zeelands hälsominister Tony Ryall bekräftar att minst tre nyzeeländare har smittats. Myndigheterna befarar ytterligare sju fall.

En 26-årig israelisk man som återvänt från en resa till Mexiko har insjuknat i influensan, rapporterar israelisk radio. Fallet är det första bekräftade i Mellanöstern.

WHO:s kriskommitté kommer dock inte att mötas i dag för att gradera hur allvarlig epidemin är.

Det är redan för sent att slå ut den nya svininfluensan, nu handlar det om skademinimering. Den bedömningen gör Världshälsoorganisationen (WHO) sedan smittan bekräftats i Europa.

Med anledning av svininfluensan har WHO för första gången ändrat pandemivarningsnivån, från fas 3 till fas 4, meddelade WHO:s representant Keiji Fukuda på en presskonferens i Genve i går kväll.

– Det innebär ett stort steg mot en influensapandemi, men det är samtidigt en fas som säger att vi inte är där än, sade han.

En tvåårig pojke får vård i Revetal i Vestfold, Norge, mot misstänkt svininfluensa. Barnet kan ha fått smittan under en semesterresa i Mexiko.

Norge har mindre mängder antivirala läkemedel i lager i förhållande till folkmängden andra länder, skriver Dagsavisen enligt nyhetsbyrån NTB. De hälsovårdsansvariga myndigheterna vet inte heller hur många av landets kommuner som har planer för att bemöta en pandemi - detta trots att kommunerna är skyldiga att upprätta sådana planer.

I går kom beskedet att en 23-årig man i Spanien är smittad efter en resa till Mexiko. Och på eftermiddagen sade Skottlands hälsominister Nicola Sturgeon att två av de misstänkta fallen i Storbritannien bekräftats.

Svaren på de fem prover som kommit in till svenska Smittskyddsinstitutet om misstänkt svininfluensa visade sig vara negativa. Men vid vid lunchtid hade Smittskyddsinstitutet prover från ytterligare 15 personer att analysera.

De flesta fallen på olika håll i världen kan kopplas till smittans uppenbara kärna, Mexiko. Där tros svininfluensan ha krävt minst runt 150 liv. Och till skillnad från vid många vanliga influensautbrott var enligt Mexikos regering majoriteten av de döda vuxna, men inte äldre personer.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!