Oligarker söker skydd i Dubai
Roman Abramovitj är en av de ryska oligarkerna som sanktionerats i samband med kriget. - Foto: Sang Tan/TT och Pexels

Här köper ryska oligarker fastigheter med kryptovalutor

Dubai har blivit en fristad för ryska oligarker som försöker skydda sina tillgångar. Ryssars köp av fastigheter i Dubai ökade med 67 procent under första delen av 2022. Men många ryska köpare har svårt att överföra kontanter och gör betalningar i kryptovalutor.


Dubai är en lekplats för lyx – och en fristad för ryska oligarker som vill rädda sina pengar undan sanktioner.

Förenade Arabemiraten fortsätter nämligen att undvika att införa sanktioner mot Ryssland, och godkänner visum till ryssar som inte är sanktionerade – trots påtryckningar från väst att inte göra det. 

Rika ryska oligarker söker skydd i Dubai

Även om de exakta siffrorna fortfarande är oklara, tyder rapporter på att hundratusentals ryssar har flytt från sitt land sedan Putins krig började den 24 februari, skriver BBC. 

Ett stort antal multinationella företag och ryska nystartade företag flyttar också sina anställda till Förenade Arabemiraten i försök att hålla verksamheten flytande. 

Ryska oligarkers fastighetsköp i Dubai skjuter i höjden 

Enligt BBC:s rapport ökade ryssars köp av fastigheter i Dubai med 67 procent under de första tre månaderna 2022. Många fler miljardärer förväntas också anlända till Förenade Arabemiraten under de kommande månaderna. 

Ryska köpare betalar i kryptovalutor 

Den ryska regeringen har infört kapitalrestriktioner och förbjudit medborgare att lämna landet med mer än 10 000 dollar i utländsk valuta. 

Många ryska köpare har därmed svårt att överföra kontanter och gör betalningar i kryptovalutor. Vissa av köparna har en mellanhand som tar betalningen i krypto och sedan vidarebefordrar kontanterna till säljaren för köparens räkning. 

Det innebär att Förenade Arabemiraten står inför ökad övervakning av sina ansträngningar för att motverka penningtvätt och finansiering av terrorism. Regeringen har hävdat att de har vidtagit betydande åtgärder för att reglera inkommande investeringar, rapporterar BBC

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!