En av demonstranterna i Colombo i Sri Lanka under fredagens preotester.
En av demonstranterna i Colombo i Sri Lanka under fredagens preotester. - Foto: TT

Undantagstillstånd utropat i Sri Lanka

Demonstrerande studenter försökte under fredagen storma parlamentet i Sri Lankas huvudstad Colombo i protest mot regeringen.Landets president Gotabaya Rajapaksa har utropat undantagstillstånd.


En talesperson för presidenten säger att undantagstillståndet – som bland annat innebär utökade befogenheter för landets säkerhetsstyrkor – behövs för att "säkra den allmänna ordningen".

För andra dagen i rad har polisen försökt skingra den arga folkmassan och stoppat dem från att storma parlamentet i huvudstaden.

Tusentals studenter har sedan i torsdags slagit läger längs vägen mot parlamentet. Polisen avfyrade tårgas och vattenkanoner från två lastbilar, men demonstranterna slöt i stället snabbt upp bakom polisens barrikader som satts upp för att blockera ingången till parlamentet.

Landsomfattande protester mot regeringen i Sri Lanka, och hur den hanterat den kris som lett till strömavbrott och akut brist på mat, bränsle och läkemedel i månader, har skakat landet under den senaste tiden.

Under fredagen strejkade miljontals människor och krävde regeringens avgång.

Den ekonomiska krisen är den svåraste i landets historia, inte sedan självständigheten 1948 har det varit så illa ställt. Presidenten har avfärdat alla krav på avgång trots de senaste månadernas protester.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!