FN:s högkommissionär för mänskliga rättigheter, Michelle Bachelet, åker till Kina och Xinjiang nästa vecka. Arkivbild.
FN:s högkommissionär för mänskliga rättigheter, Michelle Bachelet, åker till Kina och Xinjiang nästa vecka. Arkivbild. - Foto: TT

FN:s människorättschef åker till Xinjiang

FN:s människorättskommissionär Michelle Bachelet kommer att åka till Xinjiang i Kina nästa vecka – en region där kommuniststyret anklagas för väldiga övergrepp mot den muslimska befolkningen.


Fakta: Xinjiang och uigurerna

Minst en miljon, möjligen uppemot två miljoner, uigurer beräknas hållas eller ha hållits i interneringsläger i Xinjiang. De fängelselika anläggningarna började byggas av myndigheterna 2016. Enligt FN-experter, vittnen och aktivister blir människor där skilda från sina familjer, inlåsta utan rättegång, politiskt indoktrinerade och utsatta för våld.

Lägren är enligt Kina så kallade omskolningsläger, där uigurer och människor som tillhör andra muslimska minoritetsgrupper får utbildning, som ett sätt att förhindra att terrorism och extremism får fäste.

Den autonoma regionen Xinjiang utgör en sjättedel av Kinas yta och ligger i landets nordvästra hörn. Över 90 procent av området består av berg, öknar och svårforcerad terräng. Regionen har omkring 21 miljoner invånare (2010) och de flesta av dem tillhör turkisktalande, muslimska folkgrupper. Uigurerna är den största av de grupperna.

De senaste årtiondena har inflyttningen av hankineser – den största folkgruppen i Kina – varit stor till regionen, i takt med att utvinningen av bland annat olja och gas där har ökat.

I kinesisk historieskrivning har Xinjiang alltid varit en del av Kina, men graden av inflytande har varierat. Uigurerna har ofta känt större etnisk och kulturell samhörighet med sina centralasiatiska grannar och strävat efter oberoende.

På senare år har självständighetsambitionerna i regionen uppmärksammats genom flera våldsamma attentat och kommunistregimens kraftfulla reaktioner på dessa.

Källa: Landguiden/UI, Reuters

Det är första gången sedan 2005 som en person med hennes ämbete reser till Kina.

Bachelet försökte länge få till stånd en resa till Xinjiang och nådde i mars en överenskommelse med Kinas regering som gjorde det möjligt. Hon och hennes stab arbetar med en omfattande rapport över situationen där, men den har ännu inte offentliggjorts.

Regimen har enligt en omfattande samling bevis förföljt uigurer och andra muslimska minoritetsgrupper i den nordvästra regionen under ett antal år. Bland annat har hundratusentals människor placerats i stora läger. Omvärlden liknar dessa vid koncentrationsläger, men Kina beskriver dem som omskolningsläger.

Medier som har fått komma på välregisserade och sällsynta besök har blivit visade internerade människor som dansar kinesiska folkdanser och sjunger Kinas lov på mandarin.

Människor som har suttit i lägren och flytt till andra länder har gett en helt annan bild, med vittnesmål som också inkluderat tortyr och sexuellt våld.

Bachelet anländer till Kina på måndag och kommer att stanna i landet i sex dagar. Utöver besök i städerna Urumqi och Kashgar i Xinjiang ska hon också besöka storstaden Kanton.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!