Polis attackerades av demonstranter

Det blev våldsamt i Berlin i Tyskland i samband med förstamajfirandet.


Det blev våldsamt på flera håll i Tyskland i samband med att förstamajfirandet inleddes på fredagen.

I Berlin uppges 29 kravallpoliser ha skadats när de attackerades av protesterande som kastade stenar och flaskor och skrek anti-kapitalistiska slagord.

Enligt Berlinpolisen greps tolv personer i samband med våldsamheterna som ägde rum tidigt på morgonen efter en gatufest i distriktet Friedrichshain i östra Berlin. Ungefär 2 000 människor hade samlats där för en i övrigt fredlig förstamajdemonstration. Enligt polisen var det cirka 200 personer som låg bakom våldet.

Flera containrar stacks i brand av de protesterande och spårvagnar och bilar attackerades med stenar och flaskor. Även ett antal busstationer totalförstördes.

I Hamburg rapporterade myndigheterna att minst tre poliser skadats i samband med sammandrabbningar med demonstranter.

Polismyndigheterna i Berlin har också sagt att man förväntar sig mer våld under dagen då förutom fackföreningsrörelsen och diverse vänsterorganisationer även ultra-höger väntas ge sig ut och demonstrera.

Den ökande arbetslösheten till följd av den globala ekonomiska krisen, vrede över löneklyftor och hyreshöjningar i tidigare låghyreområden är faktorer som Berlinpolisen tror kommer underblåsa våldsbenägenheten under 1 maj.

Våld har länge varit ett vanligt inslag i förstamajfirandet i Tyskland, och inte minst i Berlindistriktet Friedrichshain. På senare år har dock våldet minskat något sedan polisen valt att hålla en låg profil.

I Frankrike har fackföreningsrörelsen mobiliserat hårt för att få människor att sluta upp i fredagens tåg och protestera mot regeringen Sarkozys hantering av den ekonomiska krisen. Även i Madrid i Spanien väntas demonstrationerna dra stora folksamlingar under fredagen.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!