Coronasmittan ökar återigen i Europa – så ser det ut på resmålen
Coronasmittan ökar återigen i Europa. - Foto: Pexels och Johan Nilsson/TT

Coronasmittan rusar i Europa – så ser det ut där du ska semestra

Coronasmittan ökar återigen i Europa, samtidigt som många svenskar är ressugna och längtar efter att ge sig iväg på en semester. Så här ser det ut på de populära resmålen.


Runt om i världen har covidsmittan ökat på grund av spridningen av omikronvarianten BA.5. Parallellt med ökad smittspridning är det samtidigt många som går på ledighet och lämnar Sverige för en efterlängtad utlandssemester, kanske för första gången sedan pandemins start.

Ny coronavåg i Europa – så ser det ut på populära resmålen

I flera länder varnar myndigheter för att restriktionerna kan återinföras om smittan eskalerar, och uppmanar resenärer att hålla sig uppdaterade på läget. 

Så här ser läget ut på de populära resmålen. 

Så ser coronasmittan ut i Italien – det gäller

Ett av de resmål som är värst drabbat är Italien. På bara en vecka har 600 000 nya fall rapporterats, enligt Ekot. En fyrdubbling mot för en månad sedan. Landet fortsätter uppmana till att man bär munskydd i kollektivtrafiken. 

Covidläget i Grekland – det här gäller

Även i Grekland har fallen ökat under de senaste veckorna. Störst smittspridning är det på turistorterna, som de populära öarna Korfu, Kefalonia och Zakynthos.

Kreta, Rhodos, Kos och Attikaregionen bevakas även extra noga av grekiska myndigheter. Förgående helg rapporterades ungefär 11 700 nya fall – inom loppet av ett dygn. Detta var nästan tre gånger fler än veckan innan, skriver the Guardian. 

Grekiska ön Zakynthos. Foto: Pexels

Coronavåg i Spanien – det här är kraven

Över hela Spanien har fallen ökat med mer än 60 procent från förra månaden. Särskilt stor smittspridning är det på öarna Mallorca, Ibiza, Menorca och Formentera – favoritdestinationerna för semesterfirare. Läkare har kallat den nuvarande nivån “alarmerande”, enligt the Guardian

Människor som är smittade behöver inte längre isolera i Spanien, men är skyldiga att ha på sig munskydd i offentliga utrymmen inomhus och i kollektivtrafiken.

Coronaläget i Frankrike och Portugal – det här gäller

I Frankrike har det skett en ökning med nästan 80 procent på drygt två veckor. Krav på munskydd har slopats, även om hälsoministern uppmanar till “medborgerlig plikt” i kollektivtrafiken och på andra trånga platser. Runt 880 000 covidfall har rapporterats in i Frankrike den senaste veckan. 

Även Portugal har sett en ökning av smittade, och resenärer måste fortfarande bevisa att de är vaccinerade, testade eller friska och måste även bära munskydd, skriver Aftonbladet. 

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Cypern och Kroatien – länderna med obligatorisk karantän 

De länder som kräver obligatorisk karantän vid smitta är bland annat Cypern och Kroatien. På Cypern rapporteras i snitt 2 130 nya coronafall per dag. Testar man positivt försätts man som turist i sju dagars karantän vid anläggningar för ändamålet. Sedan den 1 juni är det inget krav på vaccinbevis eller negativt test för att resa in i landet. 

Det är även krav på munskydd för alla över 12 år i offentliga inomhusmiljöer och i kollektivtrafiken, annars tvingas man böta 300 euro. 

I Kroatien behöver man bara bära munskydd på sjukhus. 180 fall per 100 000 invånare har rapporterats in. Sedan 1 april finns inga inresekrav kopplade till corona, skriver Aftonbladet.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!