Seudou fast i korrupta Togo

Flera organisationer rapporterar om politiska mord och övergrepp i landet.


Den 67-årige pensionären Issifou Seudou är fast i Togo, misstänkt för anstiftan till statskupp. 67-åringens dotter är orolig för sin pappa och tvivlar på att rättssystemet fungerar som det ska i landet.

– Systemet fungerar inte som i Sverige och det finns ingen demokrati. Jag har bott i Togo i närmare arton år så jag vet hur korrupt landet är, säger hon till DN.

Togo är ett av världens fattigaste länder och är fortfarande präglat efter tiden som fransk koloni, då man var beroende av export av några få varor.

Flera människorättsorganisationer rapporterar om övergrepp och politiska mord i Togo och det är inte heller ovanligt med fängelsefångar som torteras. I en rapport från 1999 uppgav man att hundratals oppositionsmedlemmar till det styrande partiet avrättats i samband med presidentvalet 1998.

Under 2005 utbröt våldsamheter i samband med presidentvalet och hundratals människor dödades i kravaller. General Gnassingbé Eyadema dog efter att ha hållit landet i ett järngrepp i 38 år och situationen blev mycket instabil i det redan krisdrabbade Västafrika.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!