En polisman misstänks för sexuellt ofredande på sin kollega.
En polisman misstänks för sexuellt ofredande på sin kollega. - Foto: Fredrik Sandberg/TTGorm Kallestad/NTB

Polisman frikänns från sexofredande – tafsade på kollega

En polisman misstänks för sexuellt ofredande på sin kvinnliga kollega. Vid en personalfest ska han ha tafsat på henne.


Ett julfirande förra året på polishuset i Stockholm förändrades till det sämre när en en 43-årig polisman knuffades till golvet. I samband med detta har en kvinnlig kollega som stod bakom knuffen berättat att mannen berörde henne på underlivet utanpå byxorna, rapporterar Dagens Juridik.

Enligt kvinnan ska den 43-årige polismannen även sagt att hon var vacker och frågat om han fick kyssa henne.

Polismannens uppgifter går isär mot vittnesuppgifter

Tingsrätten skriver i domen att kvinnan berättat sin utsaga på ett mycket detaljerat och sammanhängande sätt. Därför finns det inga skäl att tro att hon medvetet lämnat felaktiga uppgifter om sin kollega. Istället har det framkommit att de två uppskattat varandra som kollegor.

”När det gäller tillförlitligheten till hennes uppgifter kan konstateras att hennes berättelse vid huvudförhandlingen i någon del avvikit från de uppgifter hon lämnat till polisen. Annat har dock inte framkommit än att N.N (kvinnan reds. Anm.) hela tiden varit konsekvent i fråga om att X.X (Den 43-årige polismannen reds. Anm.) berört hennes underliv utanpå byxorna...”, skriver tingsrätten.

Den 43-årige polismannen ska i förhör uppgett att han endast berörde sin kvinnliga kollegas lår. Mannens uppgifter går dock stick i stäv mot vittnesuppgifterna då han uppger att detta skett medan de två satt ned, men enligt vittnesuppgifter ska det skett medan kollegorna stod upp.

Krävs att mannen handlat med uppsåt

Tingsrätten uppger vidare att det krävs att polismannen handlat med uppsåt för att han ska kunna fällas till ansvar för sexuellt ofredande.

"På denna punkt anser inte tingsrätten att den bevisning som åklagaren lagt fram är tillräcklig. Det kan alltså inte anses uteslutet att X.X endast försökte beröra N.Ns lår", skriver tingsrätten.

Tingsrätten menar också att en kort beröring av kvinnans lår utanpå kläderna, inte har en sådan tydlig sexuell inriktning eller prägel som krävs för straffansvar för sexuellt ofredande. Polismannen frikänns därmed och skadeståndsyrkandet ogillas, skriver nyhetssajten.

Kvinnan reagerade starkt på händelsen

Målet har däremot tingsfiskalen och en nämndeman varit skiljaktiga i skuldfrågan. De menar att mannen ska ha visat starkt intresse för sin kollega tidigare under kvällen, vilket talar emot att beröringen skett av misstag.

De pekar även på att kvinnan för stunden uppfattade beröringen som uppsåtlig eftersom hon reagerade så starkt på den. Vidare menar de att det är bortom rimligt tvivel att 43-åringen uppsåtligen agerat på det sätt som anges i gärningsbeskrivningen och att han därigenom kränkt kvinnans sexuella integritet. 

"Handlingen har enligt oss haft sådan sexuell prägel och inräkning att den ska bedömas som sexuellt ofredande". 

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!