Tiotusentals samlades i Berlin under lördagen för att protestera mot den iranska regimen och visa stöd för demonstrationerna i landet.
Tiotusentals samlades i Berlin under lördagen för att protestera mot den iranska regimen och visa stöd för demonstrationerna i landet. - Foto: TT

Nu lunchar män och kvinnor ihop i upprorets Iran

Bilder på kvinnliga och manliga universitetsstudenter som äter lunch tillsammans sprids på sociala medier.Det uppseendeväckande är att bilderna tagits i det hårt könssegregerade Iran, där protesterna mot regimen nu gått in på sin sjätte vecka.


Med slöjor vilande på axlarna syns kvinnliga studenter från det aktade tekniska universitetet Sharif i Teheran sitta och äta i skolkafeterian tillsammans med sina manliga medstudenter.

Det har räckt för att den våldsamma basijmilisen ska kallas till platsen och, enligt oppositionella iranska medier, attackera och gripa studenterna.

Liknande aktioner äger rum dagligen på universiteten i Iran.

I Iran råder enligt lagen könssegregation i en stor del av det offentliga rummet, och kvinnor måste bära slöja. Det är bland annat kvinnoförtrycket som fått tiotusentals iranier tvärsöver hela landet att i över sex veckor protestera och kräva skifte från den islamistiska regim som styrt landet med järnhand sedan revolutionen 1979.

Demonstrationerna slås ned med brutalt våld, hundratals civila iranier, bland dem flera barn, har dödats av regimens säkerhetsstyrkor och tusentals har fängslats.

Men protesterna fortsätter. Till stöd för studenterna har lärare vägrat undervisa. Stöd har även uttryckts från andra yrkesgrupper, som butiksägare, bankanställda, kirurger och lastbilschaufförer, utöver de tusentals oljearbetare från flera olika raffinaderier som gått ut på strejk, rapporterar brittiskbaserade nyhetssajten Iran International.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!