År 2024 väntas nya regler kring hur mycket vätska man får bära med sig på flygplan
År 2024 väntas nya regler kring hur mycket vätska man får bära med sig på flygplan - Foto: Jennifer Buchanan/Fredrik Sandberg/TT

Strikta vätskeregeln på flygplan slopas om två år: "Game-changer"

Efter att polisen förhindrade en terrorattack år 2006 infördes strikta regler för att ta med vätska ombord på flygplan. Men i Storbritannien kan dessa komma att ändras redan om två år, när ny teknologi installerats på flera stora flygplatser i landet.


Resenärer med otillåtna föremål eller större vätskebehållare i sitt handbagage är de som orsakar mest förseningar i säkerhetskontroller på flygplatser, enligt nya brittiska rapporter.

I hopp om att reducera köbildningen har flera stora flygplatser i Storbritannien därför bestämt sig för att slopa den rådande vätskegränsen på 100 milliliter per behållare till 2024. 

Den nya tekniken testas just nu på flygplatser runt om i landet, däribland Heathrow, Gatwick och Birmingham.

Ändringen beskrivs som en "game-changer"

Enligt rapporter som bland annat Mirror tagit del av kommer flygplatserna då ha infört nya scanners i sina säkerhetssystem som möjliggör policyändringen, som beskrivs som en "game-changer". 

Då kommer resenärer inte längre behöva förvara sina vätskor i en plastpåse, eller ta ut sina bärbara datorer ur väskorna när de passerar säkerhetskontrollen.  

Varför är det förbjudet att ha med vätska på flyget?

De rådande reglerna för att bära med sig vätskor ombord på flygplan infördes 2006 efter att brittisk polis förhindrat en terrorattack. Terroristernas plan ska ha varit att spränga flera flygplan över Atlanten med hjälp utav flytande sprängmedel förvarat i läskburkar.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!