Läkare fick vårdnad över sexmånaders bebis: "Skulle inte överlevt"
Den lilla pojken skulle inte överlevt utan en hjärtoperation. - Foto: Ksenia Chernaya/Pexels & Isabell Höjman/TT

Läkare fick vårdnad över sexmånaders bebis: "Skulle inte överlevt"

Föräldrar i Nya Zeeland vägrade låta sin sexmånaders bebis få blod under en hjärtoperation. Nu har en domstol gett läkarna vårdnaden för att rädda pojkens liv.


Läkare i Nya Zeeland har fått vårdnaden av en sex månader gammal pojke efter att hans föräldrar vägrat låta läkarna använda blod från vaccinerade personer under pojkens operation, rapporterar The Guardian.

Skulle inte överleva

Den lilla pojken skulle inte överleva utan en hjärtoperation, vilket föräldrarna var medvetna om. Boddistributören NZ Blood har sagt att allt covid-19-vaccin i blodet bryts ner kort efter att man fått injektionen. Trots detta ville inte föräldrarna låta läkarna använda blod som var ”nedsmutsat av vaccin”.

– Det är slutgiltigt. Vi är okej med allt annat som de här läkarna vill göra, sa föräldrarna i en intervju med en antivaccinationsaktivist, enligt The Guardian.

Läkare får vårdnad över pojken 

På onsdagen beslutade en nyzeeländsk domstol att pojkens kirurg tillfälligt skulle få vårdnaden om honom. Detta för att operationen skulle kunna genomföras. Kirurgen ska ha vårdnaden tills pojken har återhämtat sig från operationen, troligen senast i januari 2023. I alla andra frågor har föräldrarna fortfarande vårdnaden om sonen.

På torsdagen sa föräldrarna, genom sin advokat Sue Grey, att de inte skulle överklaga utan prioritera en ”lugn tid med sin bebis fram till operationen, och stötta honom genom den”.

Hindrat personalen från att ta blodprov

Senare samma dag utfärdade dock en domare en order som förelade föräldrarna att tillåta läkarna att förbereda operationen. Sjukvården hade då rapporterat att föräldrarna hade hindrat personalen från att ta blodprov, genomföra en röntgen av bröstkorgen och göra en bedömning inför nedsövningen.

På fredagen bekräftade advokaten Sue Grey att pojken hade genomgått operationen och att han mådde bra.

Rättsfallet väntas ha långtgående konsekvenser och har hamnat i fokus för antivaccinationsprotester. På fredagsmorgonen hade ett par dussin demonstranter samlats utanför sjukhuset till stöd för föräldrarna.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!