Efter resan: Fick covid, apkoppor och hiv samtidigt
Mannen hade haft symptom som hög feber, ont i halsen och huvudvärk. - Foto: Inzmam Khan Pexels & Anders Humlebo/TT

Efter resan: Fick covid, apkoppor och hiv samtidigt

Efter en femdagars resa till Spanien under sommaren blev en italiensk man sjuk och fick läggas in på sjukhus. Han hade flera olika symtom.
Snart testade han positivt för apkoppor, covid-19 och hiv.


I den medicinska artikeln från Journal of Infection, skriver en läkare om en patient, en 36-årig italiensk man som lades in på sjukhus med flera olika symptom.

Hög feber, ont i halsen och huvudvärk

Manne hade varit på en resa i Spanien mellan 16 och 20 juni. Nio dagar senare testade han positivt för covid-19. Då hade han haft symptom som hög feber, ont i halsen och huvudvärk. 

Nya symptom: Smärtsamma hudutslag

Efter den fastställda diagnosen kom plötsligt nya symptom. Mannen fick smärtsamma hudutslag som spred sig över kroppen. Tillståndet blev så illa att han i början av juli lades in på sjukhus i Catania i Italien. 

Därefter påbörjades en utredning på infektionsavdelningen. En rad tester genomfördes, vilka visade att han var positiv för såväl covid-19 som apkoppor och hiv. Han testade dock negativt för övriga könssjukdomar.

Läkarna: Hade haft kondomlöst sex

Anledningen till att så många tester gjordes var att mannens symtom och redogörelse för resan fick läkarna att misstänka apkoppor. Han berättade bland annat att han hade haft ”kondomlöst sex med män”, skriver läkarna i rapporten.

Svårigheter med att ställa rätt diagnos

Det är inte klarlagt exakt när mannen fick hiv-infektionen men det bör ha varit ”relativt nyligen”, enligt artikeln. Senast han testade negativt för hiv var i september 2021.

Efter att ha fått vård och satts på en behandling för hiv kunde mannen åka hem från sjukhuset 11 juli.

I artikeln konstaterar läkarna att fallet visar på att man kan insjukna i covid, apkoppor och hiv samtidigt – och att symtomen kan göra det svårt att ställa rätt diagnos.

/
/
HIV
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!