Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba.
Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba. - Foto: TT

Kuleba vill se fredsmöte i FN

Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba säger till nyhetsbyrån AP att han vill se ett fredstoppmöte i FN i februari. Han ser generalsekreterare António Guterres som en möjlig medlare.


Kuleba säger i intervjun att Ukraina är redo att göra det som krävs för att vinna kriget mot Ryssland under 2023. Han betonar att diplomatin alltid har en viktig roll att spela.

— Alla krig slutar med diplomati. Alla krig slutar som en följd av agerandet på slagfältet och vid förhandlingsbordet, säger utrikesministern.

Den ukrainska regeringens önskan om ett fredsmöte i slutet av februari skulle markera att det gått ett år sedan Rysslands storinvasion av landet.

— Förenta nationerna skulle vara den bästa arenan för att hålla ett toppmöte, säger Kuleba.

"En effektiv förhandlare"

På en fråga om Ryssland skulle bjudas in till ett toppmöte svarar Kuleba att det först skulle krävas att landet till exempel står åtalat för krigsförbrytelser i en internationell domstol.

— De kan bara bjudas in till det här steget den vägen, säger Kuleba.

Generalsekreterare Guterres skulle kunna få en aktiv roll, tycker Kuleba.

— Han har visat sig vara en effektiv medlare och en effektiv förhandlare. Och viktigast, en man med principer och integritet.

På G20-mötet på Bali i november presenterade president Volodymyr Zelenskyj en fredsplan på tio punkter. Bland villkoren finns krav på att hela Ukraina ska vara fritt, alla ryska styrkor tillbakadragna, alla krigsfångar släppta, säkerhetsgarantier och en tribunal där ansvariga kan ställas inför rätta.

Patriot om ett halvår

Dmytro Kuleba tar den ryska ledningens ord om att man skulle vara öppna för förhandlingar med en nypa salt.

— Allt de gör på slagfältet visar på motsatsen.

I övrigt framhåller den ukrainske utrikesministern att han är väldigt nöjd med Volodymyr Zelenskyjs besök i USA innan jul. Zelenskyj träffade bland andra president Joe Biden, höll ett bejublat tal i kongressen och fick besked om att amerikanerna skickar luftvärnssystemet Patriot.

Nu uppger Kuleba att USA har en plan för att Patriot ska kunna vara i bruk i Ukraina redan om ett halvår. Vanligtvis tar det runt ett år att utbilda personal och få pjäserna i fält.

TT
/
Jul
/
USA
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!