Underskrifter av Donald och Melania Trump på några av de skattedeklarationer som nu offentliggjorts.
Underskrifter av Donald och Melania Trump på några av de skattedeklarationer som nu offentliggjorts. - Foto: TT

Trumps deklarationer släppta

Sammanlagt 6 000 sidor av Donald Trumps deklarationer har blivit offentliga. De gäller sex år av den förre presidentens skattepapper – som visar på flera misstänkta uppgifter.


Fakta: Donald Trumps deklarationer

Några av de första uppgifterna som kommit från de släppta skattedeklarationerna:

Utländska bankkonton

Mellan 2015 och 2020 har Trump konton i Kina, Irland och Storbritannien. Bankkontot i Kina hade han fram till 2017.

Granskades inte

Skatteverket IRS granskade inte presidentens inkomstuppgifter under alla de år Trump styrde landet. Det ska de enligt bestämmelserna göra.

Tvivelaktiga avdrag

Trump gjorde under åren avdrag för bland annat ränta på stora lån till sin barn. Bland annat ska han 2017 ha fått 18 000 dollar i ränta av dottern Ivanka och 24 000 av sonen Eric. Förutom att summorna är höga är de enligt experter också misstänkt jämna för att vara räntesiffror.

Deklarerade minussiffror

För fyra av de sex åren deklarerade Donald Trump förluster på många miljoner dollar. Under sin tid som president betalade han därmed ingen skatt alls för år 2020, bara 750 dollar – motsvarande 7 500 kronor – för såväl 2016 som 2017. År 2018 betalade han en miljon dollar i skatt.

Misstänkt slump

Ett av Trumps företag, DJT Aerospace LLC, redovisade för 2017 bruttovinst på 42 965 dollar – på dollarn samma summa som företaget redovisade i utgifter. Därmed blev vinsten 0 nollar, och ingen skatt behövdes betalas.

— Att inkomster och utgifter är identiska är en statistisk omöjlighet. Det händer bara inte, säger Martin Sheil, tidigare utredare på IRS, till CNN.

Källor: CNN, BBC, AP

Efter flera års tvist, där Donald Trump försökt hålla dem hemliga, har ett utskott i representanthuset släppt hans deklarationer – strax innan huset tas över av en republikansk majoritet den 3 januari.

De nära 6 000 sidorna skattedeklaration gäller åren 2015 till 2020 och släpps med en del information fortsatt hemlighållen, som Trumps bankkontonummer och motsvarande personnummer.

Av de uppgifter som hittills kommit fram är de mest uppseendeväckande att Trump för fyra av de sex åren deklarerade förluster på många miljoner dollar.

Under sin tid som president betalade han därmed ingen skatt alls för 2020, bara 750 dollar – motsvarande 7 500 kronor – för såväl 2016 som 2017. År 2018 betalade han dock en miljoner dollar i skatt.

Trump hävdade att posten som president kostade honom många miljoner i inkomster, men enligt deklarationerna steg hans intäkter.

Utländska konton

Papperna visar också att han hade flera utländska bankkonton, bland annat i Kina, ett konto han hade kvar till 2017, alltså medan han var president. Han ska även ha tjänst pengar utomlands under tiden i Vita huset.

I övrigt visar dokumenten att Trump, som skröt om att ge mycket till välgörenhet, skänkte förhållandevis lite. År 2020 i princip ingenting alls.

Deklarationerna gäller såväl privatpersonen Donald Trump och hans hustru Melania Trump som några av hans företag.

Det utskott som på fredagen släppte sekretessen på deklarationerna avslöjade förra veckan att skattemyndigheten IRS inte granskade Trumps uppgifter under hans två första år i Vita huset, trots att det är obligatoriskt när det gäller presidentdeklarationer.

Trump: Maktmissbruk

Under de åren hävdade Trump att hans papper var under granskning och att det var därför han inte kunde göra dem offentliga, vilket är kutym – Trump var den första presidenten på 40 år som inte offentliggjorde sina skattedeklarationer.

Förre presidenten Donald Trump har förlorat försöken att hemlighålla sina skattedeklarationer. Arkivbild

När Joe Biden blev president beordrade det nya styret IRS att lämna över uppgifterna.

Trump vände sig till domstol för att försöka hålla deklarationerna hemliga men förlorade i flera instanser. I november beslutade Högsta domstolen att finansdepartementet skulle släppa dem. Kongressutskottet fick då de skattedeklarationer som nu har släppts offentligt.

På fredagen släppte Trump en video där han kallar beslutet häxjakt och ett "skandalöst maktmissbruk" som är "helt grundlagsvidrigt", rapporterar CNN. I ett skriftligt uttalande till amerikanska medier efter att dokumenten släppts skriver han dock:

"Deklarationerna visar än en gång hur oerhört framgångsrik jag har varit och hur jag har kunnat använda värdeminskningar och avskrivningar som ett sätt att skapa tusentals arbetstillfällen och magnifika företag."

TT
/
/
/
USA
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!