Demonstranter i Tel Aviv mot den israeliske premiärministern Benjamin Netanyahu och hans nya regeringspolitik.
Demonstranter i Tel Aviv mot den israeliske premiärministern Benjamin Netanyahu och hans nya regeringspolitik. - Foto: TT

Omfattande protester mot Israels regering

Israels ytterhögerregering får ökat motstånd i omfattande protester i bland annat Tel Aviv.Regeringen påstås hota demokratin i Israel, enligt demonstranter.Samtidigt skärper regeringen sin hållning gentemot palestinierna.


Tusentals demonstranter visade sitt missnöje över Israels nya koalitionsregering under lördagskvällen och natten mot söndagen.

Störst var manifestationerna i Tel Aviv där demonstranter anklagade regeringen för att inkräkta på mänskliga rättigheter och hota grundläggande demokratiska värderingar. Bland dem i första ledet fanns oppositionella parlamentsledamöter från knesset.

Ilska mot Levin

En måltavla för protesterna är den nye justitieministern Yariv Levin som i veckan föreslagit en modifiering av Israels juridiska ramverk. Förslaget kritiseras för att underminera landets högsta domstol.

— Vi vill inte uppleva att demokratin urholkas, och att högsta domstolen förstörs, säger advokaten Assaf till nyhetsbyrån AP.

Kritiken rörde även andra beslut som regeringen fattat.

Israels säkerhetskabinett skärpte i veckan sin hållning gentemot palestinska myndigheter i Västbanken, bland annat fryser man utbetalningar på motsvarande över 400 miljoner kronor. Reseförbud till Israel införs också för tre personer som med uppsatta positioner inom palestiniernas styrande partiet Fatah i Västbanken.

Palestinskt krav

Åtgärderna sägs vara svar på palestinska påtryckningar om att den internationella domstolen (ICJ) i nederländska Haag ska granska den israeliska ockupationen av Västbanken.

FN:s generalförsamling röstade för ett par veckor sedan igenom en resolution som ber ICJ att bedöma om Israel har juridisk rätt att agera i Västbanken och östra Jerusalem.

Men demonstranterna stod också enade i ifrågasättandet av den politiska sammansättningen i Israels nya regering, där ultranationalistiska och ultraortodoxa politiska partier och sammanslutningar ingår.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!