Huvuden rullar i politikerskandal

Efter en vecka av pinsamma avslöjanden skandalen krävt sina första offer.


Efter en vecka av pinsamma avslöjanden har den brittiska politikerskandalen krävt sina första offer.

Regeringspartiet Labour stängde på torsdagen av Elliot Morley, före detta minister. Samtidigt fick oppositionsledaren David Camerons medarbetare Andrew MacKaye lämna sin rådgivarpost.

Skandalen handlar om hur politiker fått ersättning av skattemedel för sina utlägg. I vissa fall för har utgifter av helt privat natur betalats, i andra fall har utbetalningar gjorts mot felaktigt underlag.

Bostadslån

Elliot Morley, tidigare miljö- och jordbruksminister, fick motsvarande 190 000 kronor i ersättning för lånekostnader trots att lånet hade betalats av ett och ett halvt år tidigare. MacKaye har också lånekostnader som ställt till det. Han är gift med Julie Kirkbride, parlamentsledamot för Tories. Medan frun fick bidrag till en bostad i hemvalkretsen, fick han ersättning för deras - gemensamma - bostad i London.

Alla de tre största partierna har visat sig ha lik i garderoberna och premiärminister Gordon Brown, vars parti Labour redan tidigare lider av svagt opinionsstöd, kan nu oroa sig för att siffrorna ska sjunka ytterligare till nästa val.

Till salu

Labour har den här veckan fått ytterligare en skandal på halsen: överhusledamöterna Thomas Taylor och Peter Truscott, den senare före detta energiminister, ska ha begärt mutor för att driva krav på ändrad företagsbeskattning.

De som uppvaktade lorderna var emellertid reportrar från The Sunday Times, som utgav sig för att vara lobbyister.

Parlamentets övervakningsorgan vill nu att de två ska stängas av i upp till ett halvår. Överhuset ska rösta om saken i nästa vecka. Om de stängs av blir de enligt brittiska medier de första lorderna som utestängs från parlamentet sedan 1642.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!