Pendlare i Tokyo på fredagsmorgonen. Japans myndigheter nedgraderar covid-19 så att smittskyddskraven lättas.
Pendlare i Tokyo på fredagsmorgonen. Japans myndigheter nedgraderar covid-19 så att smittskyddskraven lättas. - Foto: TT

Japan sänker garden mot covid

Covid-19 ska formellt nedgraderas till en sjukdom i nivå med säsongsinfluensa i Japan. Det innebär ytterligare avsteg från de strikta smittskyddsåtgärder som har gällt i landet, meddelar premiärminister Fumio Kishida.


Därmed kommer munskydd inte att vara obligatoriskt i lika hög utsträckning och människor som insjuknar tvingas inte isolera sig i sina hem. I stället kommer de att kunna söka vård på sjukhus, vid behov.

— För att vi ska kunna återvända till ett vanligt liv i Japan och samtidigt vidta åtgärder för att anpassa oss till coronaviruset så kommer vi att undersöka konkreta åtgärder för att gradvis ta nästa steg, säger Kishida.

I Japans särskilda graderingssystem av farliga sjukdomar är covid-19 i dagsläget i klass två, tillsammans med bland annat sars och tuberkulos. Planen är att sänka virussmittan till klass fem, vilket i praktiken innebär att myndigheterna inte får införa så strikta krav som de har gjort hittills.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!