Turkiets president Erdogan uttalade sig under kvällen om plundringarna.
Turkiets president Erdogan uttalade sig under kvällen om plundringarna. - Foto: Khalil Hamra & Cemal Yurttas

Efter undantagstillståndet i Turkiet – folket plundrar butiker

Efter att folket förlorat allt i jordbävningen tar många nu till andra medel för att få mat i magen. I ett tal under torsdagen förkunnade Erdogan att man inte kommer acceptera att butiker och marknader plundras under det undantagstillstånd man utlyst.


Jordbävningen i Turkiet och Syren har hittills krävt 17 000 dödsoffer. 

Människor har förlorat hus och hem och många har inte någonting kvar över huvud taget. Det har inneburit att människor i Turkiet nu plundrar matmarknader och butiker i hopp om att få i sig mat för dagen och inte behöva svälta.

Staten kommer att ingripa

I tisdags utlyste Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan ett tre månader långt undantagstillstånd i Turkiet. I dag trädde undantagstillståndet i kraft och är tänkt att upphöra i samband med det turkiska valet, som planeras äga rum den 14 maj. 

Men nu har Erdogan uttalat sig om folkets agerande. I ett tal på torsdagen tog han till orda och menade att man kommer ingripa, enligt turkiska tidningen Hürriyet

– Tyvärr ser vi plundring på vissa marknader och i vissa butiker. Under undantagstillståndet kommer staten att ingripa mot plundringarna, säger han.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!