Skottlands ledare Nicola Sturgeon avgår som försteminister.
Skottlands ledare Nicola Sturgeon avgår som försteminister. - Foto: TT

Nicola Sturgeon avgår

Skottlands ledare Nicola Sturgeon avgår som försteminister. Den senaste tiden har hon, som suttit på posten sedan 2014, drabbats av flera politiska bakslag.


Fakta: Nicola Sturgeon

Nicola Sturgeon är född 1970.

Hon är partiledare för Scottish National Party (SNP) och har suttit i det skotska parlamentet sedan 1999, då det inrättades i sin nuvarande form. Sedan 2014 har Sturgeon varit Skottlands försteminister, den som suttit längst på posten.

Under hennes ledning har SNP tagit över som största skotska parti även i det brittiska parlamentet.

Källa: Nationalencyklopedin

Beskedet levererades vid en snabbt sammankallad presskonferens i försteministerns officiella residens Bute House i Edinburgh under onsdagen.

— I mitt huvud och i mitt hjärta vet jag att det är dags nu. Att det är rätt för mig, för mitt parti och för landet – och därför meddelar jag i dag min avsikt att avgå som försteminister och ledare för mitt parti, sa 52-åriga Sturgeon vid presskonferensen.

Nicola Sturgeon berättade även att hon de senaste veckorna brottats med frågor kring sin framtid på posten.

— Att ge allt av sig själv för det här jobbet är det enda sättet att göra det. Landet förtjänar inte mindre, men det kan bara göras under en viss tid. För mig är det nu risk för att det skulle bli för länge, sa hon under pressträffen.

När Nicola Sturgeon planerar att lämna sin post är oklart – men enligt BBC:s rapporter väntas hon stanna kvar fram till att en efterträdare utsetts.

Flera bakslag

Den senaste tiden har Sturgeon drabbats av flera politiska bakslag. Bland annat i november, då Högsta domstolen i London slog fast att Skottland inte på eget bevåg får hålla en ny folkomröstning om självständighet.

Under 2021 hade hennes parti SNP gått till val med löftet att hålla en folkomröstning så snart det var möjligt efter pandemin.

Omdiskuterad lag

I januari drabbades Nicola Sturgeon av ytterligare ett hårt bakslag efter att den brittiska regeringen stoppat den lag som underlättar juridiskt könsbyte som godkänts av det skotska parlamentet i december 2022.

Sturgeon var drivande för att få igenom den omdiskuterade lagen, som har som mål att förenkla processen att ändra sitt juridiska kön i Skottland.

Det var också första gången som den brittiska regeringen blockerat ett skotskt lagförslag.

Trots bakslagen meddelade Nicola Sturgeon så sent som förra månaden i samband med Jacinda Arderns chockavgång att hon skulle stanna kvar på sin post och "inte var i närheten" att följa i den nyzeeländska premiärministerns spår.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!