Elly Schlein är den nya ledaren för Italiens största oppositionsparti, socialdemokratiska Partito Democratico (PD). Arkivbild.
Elly Schlein är den nya ledaren för Italiens största oppositionsparti, socialdemokratiska Partito Democratico (PD). Arkivbild. - Foto: TT

Kvinna i toppen för italiensk opposition

Elly Schlein är den nya ledaren för Italiens största oppositionsparti, socialdemokratiska PD."Vi kommer att bli ett problem för Giorgia Melonis regering", meddelade Schlein i sitt segertal.


Fakta: Elly Schlein

Elly Schlein föddes 1985 i Schweiz, där hon också vuxit upp. Hennes far kommer från USA, medan hennes mor är italienska.

Efter gymnasiet flyttade Schlein till Bologna i regionen Emilia-Romagna, där hon 2011 tog juristexamen.

Elly Schlein gick ur PD 2015 på grund av missnöje med dåvarande ledaren Matteo Renzi, men gick återigen med i partiet 2020.

Hon arbetade som volontär under Barack Obamas presidentvalskampanjer 2008 och 2012.

PD – Partito Democratico – bildades 2007. I det italienska parlamentsvalet i september 2022 fick partiet 19 procent av rösterna och blev näst största parti.

Den 37-åriga Elly Schlein utsågs under söndagen till ny ledare för Italiens största oppositionsparti, socialdemokratiska PD, vid en omröstning i Rom. Med 53,8 procent vann Schlein över Stefano Bonaccini, som i stället fick 46,2 procent av rösterna, skriver den italienska nyhetsbyrån Ansa.

"Vi kommer att bli ett problem för Giorgia Melonis regering", förkunnade Elly Schlein i sitt segertal och tillade:

"Vi klarade det – tillsammans genomförde vi en liten revolution, och inte heller den här gången förväntade de sig det av oss".

Socialt engagemang

Schlein gjorde sig ett namn 2020 då hon som en del av en vänsterallians lyckades stoppa extremhögern från att ta makten i den traditionellt sett vänsterstyrda regionen Emilia-Romagna. Hon valdes därefter till vice regionpresident i den italienska regionen – vars huvudstad är Bologna.

Schlein, som är född i Schweiz och har en amerikansk far, har under sin karriär framförallt gjort sig känd för sitt engagemang i frågor som rör klimat, social rättvisa och hbtqi-rättigheter.

Hon tar över posten som partiledare efter Enrico Letta, som meddelade sin avgång efter partiets nederlag i det italienska parlamentsvalet i september. Valsegern gick då i stället till en högerkoalition under ledning av Giorgia Melonis Italiens bröder.

Känga till Meloni

Bland medlemmarna i PD sätter många nu sitt hopp till att Elly Schlein ska lyckas vända utvecklingen och vinna tillbaka röster till partiet, som under de senaste åren varit splittrat.

I sitt segertal under söndagskvällen passade också Elly Schlein på att ge Giorgia Meloni en känga, då hon anspelade på ett tidigare tal av den högernationalistiska partiledaren.

"Jag är kvinna – jag är inte mamma. Men jag är inte mindre kvinna för det", sa Schlein inför den jublande publiken.

I Melonis tal, som hölls under ett valmöte i Rom 2019, tryckte ledaren för Italiens bröder på sina konservativa värderingar.

"Jag är en kvinna, jag är en mamma, jag är italienare, jag är kristen", sade Meloni i talet, som sedermera blev viralt.

I och med valet av Elly Schlein som ledare för PD har de två största italienska partierna en kvinna i ledningen.

TT
/
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!