Colombias president Gustavo Petro. Arkivbild.
Colombias president Gustavo Petro. Arkivbild. - Foto: TT

Colombia: Ensamstående kvinnofångar kan friges

Tusentals kvinnliga fångar i Colombia som antingen är fattiga eller ensamstående familjeförsörjare kan friges i utbyte mot samhällstjänst, meddelar landets regering.


— Om de förblir fängslade och barnen (förblir) utan sin mamma, växer dessa barn upp utan ömhet och många blir kriminella i framtiden, säger landets vänsterinriktade president Gustavo Petro.

— Det är våldets och utanförskapets logik, fortsätter han.

Lagen antogs av Petro på Internationella kvinnodagen. Tanken är att den ska gynna kvinnor som dömts för mindre brott med ett fängelsestraff på högst åtta år, enligt justitieminister Néstor Osuna.

Enligt officiella uppskattningar skulle cirka 5 000 av landets 17 000 kvinnliga fångar kvalificera sig.

I stället för fängelse ska kvinnorna arbeta oavlönat inom exempelvis utbildningsverksamhet och kollektivtrafik mellan 5 och 20 timmar i veckan. Under resten av tiden ska de ha möjlighet att arbeta för lön.

Colombias fängelser är kraftigt överbelastade.

— Det här är ett första steg mot en förändring av fängelsepolitiken, mot ett nytt sätt att förebygga brott, mot en ny förståelse för innebörden av straff, säger justitieministern.

Lagförslaget har varit aktuellt ända sedan 2021, men avvisades av den dåvarande högerregeringen och president Iván Duque.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!