Emine Dzjaparova under en pressträff vid FN-högkvarteret i januari.
Emine Dzjaparova under en pressträff vid FN-högkvarteret i januari. - Foto: John Minchillo/AP/TT

Ukrainsk minister till Indien

Emine Dzjaparova, Ukrainas vice utrikesminister, besöker Indien från och med söndagen.Det blir första gången Kiev och New Delhi möts för samtal på tu man hand sedan Rysslands invasion av Ukraina för ett drygt år sedan.


Indien importerar mycket militärt materiel från Ryssland – och går därmed en skör balansgång mellan ett utökat säkerhetssamarbete med väst och beroendet av rysk vapen- och oljeimport.

Relationen med Moskva har försatt Indien i en obekväm diplomatisk position, inte minst då New Delhi har vägrat att officiellt fördöma Rysslands krig.

Enligt ett uttalande från Narendra Modis regering kommer Dzjaparova att träffa flera högt uppsatta personer inom det indiska utrikesdepartementet för att "utbyta åsikter kring den pågående situationen i Ukraina". Det finns inga uppgifter om ett möte med den indiske premiärministern.

Rysslands president Vladimir Putin kan dessutom komma att besöka Indien i juli för ett toppmöte inom den asiatiska samarbetsorganisationen SCO. Indien har inte undertecknat Romstadgan för Internationella brottmålsdomstolen i Haag, vilket gör det osannolikt att Putin skulle gripas under ett eventuellt besök.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!