En pojke promenerar under de blommande körsbärsträden vid floden Meguro i Tokyo i början av april. Arkivbild.
En pojke promenerar under de blommande körsbärsträden vid floden Meguro i Tokyo i början av april. Arkivbild. - Foto: Shuji Kajiyama/AP/TT

Efter covid: 1,5 miljoner japaner isolerar sig

De har funnits länge i Japan, men blivit fler efter coronapandemin. Enligt en ny rapport har landet nu närmare 1,5 miljoner hikikomori – personer som dragit sig tillbaka från samhället.


Fakta: Japans befolkning

Japan har en befolkning på 125,7 miljoner invånare (2021) och hör till de länder som har flest invånare i världen. Men födelsetalen har sjunkit länge, och från och med 2005 har antalet döda överskridit antalet födda.

Om det fortsätter kan invånarantalet ha sjunkit till under 100 miljoner år 2050, enligt en befolkningsprognos.

I snitt födde en japansk kvinna 1,4 barn 2019, att jämföra med 1,7 för en svensk kvinna.

År 2019 var 28 procent av japanerna över 64 år, medan andelen under 15 år var 12 procent. Medellivslängden är hög: 81 år för män och 87 för kvinnor.

Källa: Globalis, Nationalencyklopedin

En hikikomori definieras av regeringen som en person som isolerat sig i minst sex månader. Vissa går endast ut för att handla eller för enstaka aktiviteter, medan andra inte ens lämnar sovrummet.

Begreppet myntades redan på 1980-talet, men under de senaste tio åren har oron för fenomenet ökat hos myndigheterna. Covid-19 förvärrade situationen, visar en undersökning som myndigheten för barn- och familjefrågor gjort i november i fjol, rapporterar CNN.

Omkring 1,5 miljoner

Bland de drygt 12 000 som svarade identifierade sig omkring två procent i åldrarna 15–64 år som hikikomori, med en liten ökning i åldersgruppen 15–39 år. Omräknat till Japans totala befolkningsmängd har landet nu uppskattningsvis 1,46 miljoner enstöringar, enligt myndigheten.

Sjukdom, graviditet, arbetslöshet och bristande sociala relationer förekommer bland de orsaker som anges.

Japan hade hårda restriktioner under pandemin, av vilka de sista avskaffades i höstas. Enligt experter kan pandemin ytterligare ha förvärrat sociala problem med en åldrande befolkning, fattigdom, ensamhet och isolering. Antalet rapporterade självmord har ökat, liksom fallen av misstänkt barnmisshandel.

Att andelen äldre i befolkningen vuxit, har tillsammans med hikikomoriproblemet lett till ett nytt fenomen: 8050-problemet. Det innebär att ett växande antal föräldrar i 80-årsåldern tar hand om sina 50-åriga barn som isolerat sig hemma.

Förebygga ensamhet

En intensiv plan lanserades i fjol för motåtgärder. Hit hör förebyggande åtgärder mot självmord, fler stödpersoner i skolor och fler socialarbetare, samt stödlinjer via telefon för ensamma. Vissa åtgärder riktas särskilt till ensamstående föräldrar.

Även om pandemin troligen ökat ensamheten bland japanerna, kan den också ha aktualiserat problem som man tidigare förbisett, konstaterar rapporten. Antalet ensamhushåll och hushåll med ensamstående äldre befaras öka ytterligare framöver.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!