Sydafrikas nuvarande flagga, som antogs i samband med att det rasistiska och förtyckande apartheidsystemet föll samman. Arkivbild.
Sydafrikas nuvarande flagga, som antogs i samband med att det rasistiska och förtyckande apartheidsystemet föll samman. Arkivbild. - Foto: Andrew Cornaga/AP/TT

Fortsatt förbud mot apartheidregimens flagga

Sydafrikas högsta domstol upprätthåller ett tidigare domslut att landets flagga under apartheidregimen ska vara fortsatt förbjuden i offentliga sammanhang.


Flaggan, blå och vit och orange, förbjöds att användas då den jämställdes med rasistisk diskriminering och hatpropaganda.

Det första förbudet mot flaggans användande i publika sammanhang antogs 2019. Gruppen Afriforum, som säger sig företräda vita afrikaner, sade i sitt överklagande att förbudet var ett intrång i yttrandefriheten.

Högsta domstolen, formellt kallad högsta appellationsdomstolen, valde dock att inte ta upp frågan om flaggan kan användas i privata sammanhang.

I domslutet skrev högsta domstolen att "de som visar upp eller viftar med den gamla flaggan skickar ett destruktivt och skamlöst budskap att man firar och längtar efter rasismen i vårt förgångna".

Fanan infördes som nationalflagga 1928 och avskaffades i samband med att apartheidsystemet avskaffades 1994.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!