Forskare i Norden uppmanar till att sluta dricka alkohol, vilket förvånar andra experter.
Forskare i Norden uppmanar till att sluta dricka alkohol, vilket förvånar andra experter. - Foto: Stina Stjernkvist/TT/Stian Lysberg Solum/NTB

Nya rådet – sluta dricka alkohol helt: "På gott och ont"

I en ny rapport om näringsrekommendationer från forskare uppmanar man folk till avhållsamhet för alkohol. Det nya rådet förvånar däremot experter som menar att det inte är troligt att människor kommer följa råden.


Det nya rådet om att avstå alkohol helt och hållet bygger på omfattande forskning med hundratals forskare som satts upp av Nordiska ministerrådet, skriver Aftonbladet med hänvisning till norska TV2.

I den nya rapporten om näringsrekommendationer menar forskarna att människor bör undvika att dricka alkohol. Anledningen är enligt forskarna alkoholens konsekvenser – något som förvånar andra experter. 

– Det är ett råd som inte stämmer överens med verkligheten och den tid vi lever i, säger narkotikaprofessorn Jørgen Gustav Bramness till TV2 och tillägger:

– Man dricker inte för hälsans skull. När man dricker alkohol är man villig att acceptera en viss risk, som man gör när man kör bil.

Jämför alkoholförbud med rökförbudet

För många är alkohol en del av det sociala livet och den norska kanalen skriver att det i nuläget är oklart om medlemsländerna kommer att följa alkoholrådet om total avhållsamhet.

Till kanalen jämför den norska läkaren och forskaren Torgeir Gilje Lid det nya alkoholrådet med att förbjuda rökning på uteserveringar som han menar att många tidigare uttryckt missnöje mot. Men som många senare tyckte var en bra åtgärd.

– Utmaningen när det gäller alkohol är att 85 till 90 procent av alla vuxna har egna erfarenheter av alkohol, på gott och ont, och kan bedöma råden utifrån sina egna erfarenheter, säger Torgeir Gilje Lid till norska TV2.

Den norska forskaren berättar vidare till kanalen att det är svårt att ge liknande hälsoråd om något som ligger långt ifrån vad det många anser är rimligt.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!