Finlands utrikesminister Pekka Haavisto på väg in till måndagens EU-möte i Luxemburg.
Finlands utrikesminister Pekka Haavisto på väg in till måndagens EU-möte i Luxemburg. - Foto: Wiktor Nummelin/TT

EU-länder kräver beslut om vapenhjälp

Skynda på, manar Finland och Litauen sedan besluten fastnat i Bryssel om gemensamma ammunitionsinköp till Ukraina.Snabbheten är viktigast just nu, säger Litauen.


Fakta: Färska sanktioner från EU

EU:s utrikesministrar godkände under sitt möte under måndagen en rad ytterligare sanktioner:

* Organisationen ISIS-Mozambique och två av dess ledare sätts upp sanktionslistan över grupper och personer med koppling till terrorgrupperna IS och al-Qaida.

* Ytterligare 25 personer och åtta företag eller organisationer, däribland tre kusiner till president Bashar al-Assad och ryska byggbolaget Stroytransgaz placeras på listan kring kriget i Syrien.

* Till listan om allvarliga människorättsbrott i Iran tillförs ytterligare ett företag och åtta personer, däribland parlamentsledamöter och företrädare för Revolutionära gardet.

* Ministrarna nådde även en politisk överenskommelse om att skapa en ny sanktionslista för agerande som destabiliserar Moldavien.

Källor: Rumäniens utrikesminister, EU:s ministerråd, nyhetsbyrån AFP.

I princip har EU-länderna redan kommit överens om en flerstegsraket för att hjälpa de styrande i Kiev. Det första steget är färdigt: att lägga en miljard euro på att skicka framför allt artillerigranater till Ukraina ur EU-ländernas egna lager.

För steg två – om att gemensamt upphandla för Ukrainas räkning för ytterligare en miljard – saknas dock fortfarande ett formellt klartecken. Beslutet har fastnat i oenighet om man enbart ska få köpa från europeiska fabriker eller inte – något som väcker irritation bland flera EU-länder.

— Vi måste komma förbi alla byråkratiska saker i Bryssel i den här frågan. Vi väntar på en möjlig våroffensiv i Ukraina och Ukraina behöver allt vårt stöd i det här läget, säger Finlands Pekka Haavisto på väg in till EU:s utrikesministermöte i Luxemburg på måndagen.

Lösning på onsdag?

Hans litauiske kollega håller med.

— Jag förstår dem som vill se den europeiska militärindustrin blomstra. Vi behöver verkligen det. Men om vi försenar det här ytterligare så kanske inte Ukraina kan komma så långt och framgångsrikt som de annars skulle kunna. Därför är snabbheten den viktigaste faktorn just nu, säger utrikesminister Gabrielius Landsbergis.

Som ordförandeland i EU:s ministerråd trycker också Sverige på för en lösning, med hopp om att få en kompromiss godkänd av ländernas EU-ambassadörer på onsdag.

EU:s utrikeschef Josep Borrell är optimistisk om en lösning "de närmaste dagarna".

— Men tro inte att vi bara sitter och väntar under tiden. Arbetet pågår redan och när den juridiska uppgörelsen har nåtts så kommer det praktiska arbetet att vara klart. Så det är inte en sak först och en annan sedan, säger Borrell i Luxemburg.

Moldavien och Georgien

På måndagsmötet nådde EU-länderna även en politisk överenskommelse om att framöver kunna införa sanktioner mot personer och andra som anses destabilisera Moldavien.

Utrikesministrarna har också träffat sin kollega från Georgien – vars närmande till EU gått i betydligt hackigare tempo än vad många EU-länder önskar.

— Bollen ligger på Georgiens planhalva, men för tillfället är det inget spel på gång, konstaterar litauiske Landsbergis.

TT
/
/
/
EU
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!