Charles och Camilla på väg till kröningen.
Charles och Camilla på väg till kröningen. - Foto: Frank Augstein/AP/TT

Nu kröns kung Charles i London – Sveriges kung och Victoria fick hedersplatser i kyrkan

Storbritanniens första kröning på över 70 år har inletts i Westminster Abbey – där över tvåtusen gäster är på plats för en pampig ceremoni. Men flera antimonarkister har gripits på Londons gator.


Den brittiska huvudstaden sjuder av förväntan inför kröningen av Charles III – mannen som har väntat i sju årtionden på att bli kung – och drottninggemålen Camilla. Tusentals människor har övernattat längs paradgatan The Mall för att försäkra sig om att få en skymt av den pampiga kortegen.

Charles och Camilla har under förmiddagen åkt i en gyllene vagn till Westminster Abbey, där de möttes av över tvåtusen gäster från hela världen. Längst fram i kyrkan sitter bland andra Sveriges kung Carl Gustaf och kronprinsessan Victoria.

Avlägger ed

Under den traditionstyngda ceremonin kommer Charles III att bland annat ta emot riksregalierna, däribland två spiror och riksäpplet, och avlägga kungaeden. Han kommer även att bli smörjd på huvudet, bröstet och händerna med en olja gjord på oliver från Oljeberget i Jerusalem.

Camilla på väg in till kröningen.

Men det är inte alla som jublar.

Flera medlemmar av gruppen Republic, som är emot monarkin, har gripits inför kröningen. Det uppger representanter för organisationen, som har planerat att protestera mot monarkin i samband med ceremonin. Dessutom uppger gruppen "Just Stop Oil" att 19 av dess klimataktivister har gripits, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Gripanden får kritik

Londonpolisen har sagt att man kommer att ha "låg tolerans" för personer som försöker störa dagens aktiviteter, vilket har lett till kritik om att myndigheterna angriper yttrandefriheten. Tusentals poliser och militärer är utsända för att hålla ordning.

Human Rights Watch är kritisk till gripandena. "Det är något du kan förvänta dig i Moskva, inte i London", skriver människorättsorganisationen i en kommentar.

"Inte min kung", står det på plakat som hålls upp i folkhavet i London.
TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!