Fem personer som sköts till döds i veckans andra masskjutning i Serbien begravdes på lördagen söder om huvudstaden Belgrad.
Fem personer som sköts till döds i veckans andra masskjutning i Serbien begravdes på lördagen söder om huvudstaden Belgrad. - Foto: Darko Vojinovic/AP/TT

Smärtsamma begravningar i Serbien efter skottdåd

Hjärtskärande rop av förtvivlan hördes när offer för veckans två masskjutningar begravdes i Serbien på lördagen.


Vantro och chock präglar Balkanlandet efter att en 13-årig pojke i onsdags morse öppnade eld på en skola i huvudstaden Belgrad och sköt ihjäl nio personer – åtta andra barn samt en säkerhetsvakt.

Dagen därpå, sent i torsdags, dödades åtta personer i en ny masskjutning i staden Mladenovac, omkring fem mil söder om Belgrad. Den 20-årige gärningsmannen färdades då i en bil och sköt urskillningslöst mot människor.

Skrik och snyftningar

Förutom de döda är 21 människor skadade, flera av dem barn.

Klasskamrater och hundratals andra begravningsgäster grät förtvivlat när en av flickorna som dödades i skolskjutningen begravdes i en liten vit kista täckt av blommor, i Belgrad på lördagen. Nyhetsbyrån AP skriver att en flicka kollapsade under ceremonin och att den dödade flickans mor var så förkrossad av sorg att hon inte kunde stå rak under begravningen där skriken varvades med snyftningar.

Motiven bakom dåden är oklara. Den 20-årige mannen har sagt i förhör att han sköt människor för att han ville sprida rädsla bland de boende. Den 13-årige pojken – som är för ung dör att åtalas för brott – har placerats på en psykiatriskt klinik.

Pojkens far har gripits misstänkt för att ha lärt sin son hur man använder skjutvapen samt för att inte ha förvarat sina vapen på ett säkert sätt.

"Avväpna Serbien"

Tillgången på vapen bedöms vara stor i Serbien efter årtionden av konflikter, men masskjutningar har hittills varit ovanliga i landet.

— Vi ska avväpna Serbien, lovade president Aleksandar Vucic efter dåden, och utlovade samtidigt nya lagskärpningar, bland annat beträffande vapenlicenser.

Enligt Vucic finns det i dag 760 000 registrerade skjutvapen bland Serbiens omkring 6,8 miljoner invånare.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!