En ny trend får folk att rasa – men samtidigt finns det dem som försvarar den
En ny trend får folk att rasa – men samtidigt finns det dem som försvarar den - Foto: Fredrik Sandberg/TT & Jessica Gow/TT

Populär trend får massiv kritik – delar människor i två läger: "Föder en sorglig livsstil"

En ny trend delar människor i två läger. Trenden går ut på att influencers beger sig till fattiga delar av världen och turistar. Många anser att det är förkastligt att profitera på människors misär, andra tycker att det är bra att ämnet lyfts.


En trend på sociala medie-plattformen Tiktok väcker starka reaktioner världen över. Begreppet slum tourism, på svenska slumturism, har tagit sig till influencervärlden. 

Det går helt enkelt ut på att influencers publicerar videos från resor där de besöker fattiga områden för att dela med sig av hur människor har det och för att turista i området.

Blandade känslor kring nya trenden

Känslorna är många och delade där vissa tycker att det är något positivt att lyfta hur människor faktiskt har det, samtidigt som andra tycker att de endast vill profitera på andras olycka och misär. 

En användare skriver att hen inte tycker att dessa områden är något zoo och därför bör man inte heller agera turist där.

"Min hållning – de är inga zoo. Åk på en missionsresa för att förstå", skriver en.

Andra uttrycker tacksamhet för att de blir varse hur det kan se ut på andra platser.

"Jag är glad att du gjorde det här för att jag har aldrig hört talas om det tidigare".

Men det finns också de som är mer kritiska och tycker att influencern föder något negativt istället för att hjälpa. 

"Jag vill förstå vad du söker efter när du går in i favelas? Seriöst, du vet ingenting och du föder bara en sorglig livsstil!"

Foto: Skärmavbild Tiktok/danstravelguide
Foto: Skärmavbild Tiktok/danstravelguide
Foto: Skärmavbild Tiktok/ezrapardo

Tiktokare tog bort video – efter massiv kritik

Bland alla de resande influencers som publicerar inlägg om slumturism finns en australiensisk tjej vid namn Fiona. Enligt sajten Insider publicerade hon en video på ämnet, dock kände hon sig tvingad att plocka bort den då hon fick utstå en massiv kritikstorm. 

I videon ska hon ha gråtit över att hon och pojkvännen åker båt med en man i Vietnam som gör allt för att de ska få en bra upplevelse. 

Videon ska även ha innehållit hashtaggen #poverty, som betyder fattigdom. 

Anledningen till att just hon ska ha fått utstå så pass mycket kritik ska ha att göra med att folk ställt sig frågande till hennes känslor och om de var äkta eller inte, skriver Insider. 

Men de skriver också att det inte bara var kritik som riktades mot Tiktokaren, utan det fanns dem som stöttade henne och hyllade henne just för att hon lyfter hur svårt andra människor har det. 

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!