Prinsessan Ingrid Alexandra av Norge firar nationaldagen den 17 maj.
Prinsessan Ingrid Alexandra av Norge firar nationaldagen den 17 maj. - Foto: Bjørnar Morønning/NTB/TT och Lise Åserud/NTB/TT

17 maj i Norge: Därför firas den norska nationaldagen syttende mai

17 maj, eller "syttende mai" som man säger i Norge, utgör den norska nationaldagen. Men varför infaller den just den 17 maj, hur firas den och vilka kläder bär man? Nyheter24 reder ut det du behöver veta om grannlandets högtidsdag.


Varför firar man 17 maj (syttende mai) i Norge?

17 maj firas i Norge som nationaldagen, även känd som "syttende mai" på norska. Denna dag markerar undertecknandet av Norges grundlagsförfattning den 17 maj 1814 och är en viktig symbol för Norges självständighet och suveränitet.

Dagen betraktas som ett viktigt ögonblick i Norges historia då man för första gången på länge återfick självständighet och möjligheten att styra sig själva.

Hur firar man Norges nationaldag den 17 maj?

Sedan dess har 17 maj firats som nationaldagen i Norge med olika ceremonier, parader och folkfester över hela landet. Firandet innefattar ofta flaggviftande, musik, sång och dans, och barn och vuxna klär sig i traditionella folkdräkter.

Nationaldagen är en viktig symbol för norsk identitet och en dag då norrmän firar sin historia, sin kultur och sin självständighet.

Här är 17 norska ord som är helt obegripliga på svenska.

Bär man folkdräkter (bunader) den 17 maj i Norge?

På 17 maj i Norge bär många människor traditionella norska kläder, kallade "bunader". En bunad är en folkdräkt som representerar olika regioner i Norge och är en symbol för norsk kultur och nationalidentitet. 

Bunaden är ofta handgjord och tillverkad av högkvalitativa material som siden, ull eller linne. Den består vanligtvis av en livstycke, kjol eller byxor, en skjorta, en väst, en halsduk, bälte, strumpor och skor. Kvinnors bunader kan också inkludera en huva eller hatt, medan mäns bunader kan inkludera en hatt eller mössa.

Vad är ett 17 maj-tåg? 

Ett 17 maj-tåg, även känt som 17 maj-parad, är en central del av firandet av 17 maj i Norge. Det är en procession eller marsch där människor, särskilt barn och ungdomar, går i tåg genom gatorna och firar nationaldagen.

Tåget består vanligtvis av skolor, ungdomsorganisationer, idrottsföreningar, musikkårer och andra grupper som deltar i firandet. Deltagarna bär ofta traditionella norska folkdräkter, även kallade "bunader", eller klär sig i norska flaggfärger (rött, vitt och blått). De håller norska flaggor och sjunger traditionella sånger.

Sånger till 17 maj i Norge

Det finns flera sånger som förknippas med firandet av 17 maj i Norge. Här är två av de mest populära:

"Ja, vi elsker dette landet" (Ja, vi älskar detta land) - Detta är Norges nationalsång och den mest kända sången förknippad med 17 maj. Den skrevs av Bjørnstjerne Bjørnson och komponerades av Rikard Nordraak. Sången hyllar Norge, dess natur och folkets kärlek till landet.

"Norge i rødt, hvitt og blått" (Norge i rött, vitt och blått) - Detta är en populär sång som sjungs under 17 maj-parader och festligheter. Den framhäver de norska färgerna rött, vitt och blått, som återfinns i den norska flaggan.

Dessa sånger är bara några exempel på de melodier och texter som förknippas med firandet av 17 maj i Norge. Det är vanligt att människor sjunger och spelar dessa sånger under parader, i skolor och under andra firandeaktiviteter.

Läs alla våra artiklar om Norge här.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!