Förbipasserande vid en marknad i Sudans huvudstad Khartum.
Förbipasserande vid en marknad i Sudans huvudstad Khartum. - Foto: AP/TT

Mahmoud är fast i krigets Khartum

Utmattad och rädd sitter Mahmoud i sin lilla lägenhet i östra Khartum. Medan miljontals flyr är han en av många som är tvungna att stanna kvar i krigets Sudan. Han har ännu inte nog med pengar för att lämna landet. Mitt pass går ut om tio veckor så jag måste ge mig av innan dess, säger han till AP.


Bakgrund: Generalernas maktkamp i Sudan

Minst 863 civila, däribland 190 barn, har dödats och runt 3 530 har skadats i striderna som bröt ut den 15 april, enligt en sudanesisk läkarorganisation.

Striderna står mellan armén, ledd av general Abdel Fattah al-Burhan, och de paramilitära styrkorna RSF (Rapid Support Forces) som leds av general Mohamed Hamdan Dagalo.

Båda generalerna gör anspråk på att leda landet. Båda är också föremål för anklagelser om omfattande människorättsbrott sedan de slagit ned demokratiskt motstånd.

Militären avsatte 2019 diktatorn Omar al-Bashir, när denne var pressad av omfattande protester i landet där befolkningen hade tröttnat på hans styre.

Innan de kom på kant med varandra skapade generalerna ett juntastyre och lovade till en början att dela med sig av makten under en övergång mot ett demokratiskt Sudan. Men i oktober 2021 skedde en ny militärkupp där de civila ledare som var med och styrde petades eller fängslades. En regelrätt militärjunta tog vid, med de två generalerna i täten.

I den tryckande hettan tillbringar Mahmoud större delen av sin tid i lägenheten. Vid de sällsynta tillfällen han går utanför dörren, för att försöka skaffa livsmedel, vatten och andra förnödenheter, gör han det med största försiktighet. Utöver stridigheterna är gatorna osäkra på grund av plundrare och tjuvar. Mobiltelefonen lämnar han hemma, berättar Mahmoud, som av rädsla för repressalier endast vill uppge sitt förnamn.

Nyligen utsattes kvarteret han bor i för beskjutning av styrkor som misstänkte att det gömde sig krypskyttar där. Mahmoud berättar att han var tvungen att gå ut för att övertyga soldaterna om att det bara fanns civila i kvarteret.

Vill till Portugal

Våldsamheterna i Sudan är kopplade till en maktkamp inom det militära styret i det jättelika afrikanska landet.

Runt 1,3 miljoner människor har lämnat sina hem i samband med striderna som utbröt den 15 april. De har tagit sin tillflykt till andra, säkrare delar av landet eller till grannländer som Egypten, Sydsudan och Tchad.

Men många har ingen möjlighet att fly. I likhet med Mahmoud sitter miljontals människor fast i huvudstaden Khartum och de intilliggande städerna Bahri och Omdurman.

Mahmoud, som arbetar för ett teknikföretag, har inte tillräckligt med pengar för att ge sig av. Hans högsta önskan är att kunna ta sig via Etiopien till Portugal, där han har blivit erbjuden ett jobb.

Andra invånare i Khartum säger att de överhuvudtaget inte har några utsikter att kunna lämna staden. En av dem är etiopiska Tana Tusafi, ensamstående förälder till fyra barn. Hon säger att hon inte har något annat val än att stanna kvar och sälja te på gatorna i Khartum, eftersom hennes barn är helt beroende av henne.

— Jag har ingen som försörjer mig, så jag måste arbeta, säger hon.

Khartumbor samlas för att ladda sina telefoner där det är möjligt. Efter att striderna bröt ut i mitten av april är det ofta strömavbrott.

Attacker mot sjukhus

Elektricitet saknas allt som oftast och de flesta sjukhusen i Khartum har tvingats stänga då många av dem har utsatts för beskjutning. Sedan den 11 maj har sjukhus och andra vårdinrättningar i huvudstaden utsatts för ett tiotal attacker, enligt Världshälsoorganisationen, WHO.

Läkarpraktikanten Hadeel Abdelsayed som arbetade vid en av klinikerna i Khartum uppger att patienter avlidit till följd av att det inte har funnits tillräckligt med syrgas.

Antal tusentals flyktingar i grannländerna sedan 15 april.
TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!