Mondelez äger bland annat den svenska chokladjätten Marabou
Mondelez äger bland annat den svenska chokladjätten Marabou - Foto: Bertil Enevåg Ericson/Simon Rehnström/SvD/TT

Mondelez blixtändrar hemsidan efter kritiken – döljer sina varumärken för kunderna

Marabou, Philadelphia och O'boy. Alla är exempel på varumärken som ägs av storföretaget Mondelez, som dolts på deras hemsida sedan de svartlistades i Ukraina.


I slutet på maj svartlistade ukrainska myndigheter den internationella livsmedelsjätten Mondelez, som har fabriker i Ryssland. Sedan dess har flera svenska aktörer, däribland SAS, SJ, lokala Ica-handlare och Svenska fotbollslandslaget valt att bojkotta dem.

Mondelez äger ett stort antal varumärken som finns att köpa i 150 länder, däribland de svenska storsäljarna Marabou, Daim, Oreo, V6, Philadelphia och O'Boy.

Mondelez svar på kritiken: "Respekterar omgivningens åsikter"

Den 10 juni kommenterade Mondelez svenska pressavdelning saken i ett pressmeddelande:

"Vi inser att detta är en emotionellt laddad fråga och respekterar omgivningens åsikter fullt ut. 

Det är dock viktigt att poängtera att Marabou är ett svenskt varumärke, med produktion lokalt i Sverige. Tillverkning sker inte i Ryssland och vi säljer inga produkter i Norden som är tillverkade i Ryssland. Mondelez Sverige exporterar inga produkter till Ryssland."

Ändringen på hemsidan - efter svartlistningen

Men enligt uppgifter som Nyheter24 tagit del av har Mondelez ändrat informationen på sin hemsida efter svartlistningen, som TT gick ut med första gången 27 maj. 

Så sent som den 30 maj hade Mondelez en lång lista över sina 42 varumärken med klickbara loggor under fliken "Våra varumärken". Någon gång efter det fram till dagens datum, 12 juni, har man tagit bort alla märken – och nu är fliken tom.

Den 30 maj listades 42 varumärken och deras loggor på Mondelez hemsida.


I dag är samma flik helt tom.

Mondelez duckar frågan

Nyheter24 kontaktade Mondelez pressavdelning i Norden för en kommentar. Har man ändrat hemsidan för att det ska bli svårare för kunder som vill bojkotta företaget att få en överblick över vilka varumärken man ska undvika? 

Vi blev hänvisade till Mondelez internationella pressavdelning, som inte har återkommit.

Uppdatering:

Efter publicering återkom Mondelez med en skriftlig kommentar. 

”Vi har haft tekniska problem med flera sidor på vår hemsida tidigare i dag. Dessa problem har nu åtgärdats och ”Våra varumärken”-fliken är nu tillbaka online”, skriver Tracey Noe, Vice President Global External Communications hos Mondelez till Nyheter24

Skärmavbilder som Nyheter24 tagit del av visar dock att Mondelez lista över varumärken var borta redan 11 juni och inte bara under måndagen, vilket Noe uppgav. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!