Turister går förbi minnesmonumentet 'The National Covid Memorial Wall' i London, som är tillägnat de britter som dog under coronapandemin.
Turister går förbi minnesmonumentet 'The National Covid Memorial Wall' i London, som är tillägnat de britter som dog under coronapandemin. - Foto: Alastair Grant/AP/TT

Brexit "allvarligt hinder" för pandemiberedskap

Den brittiska regeringens fokus på brexit var ett allvarligt hinder för landets pandemiplanering. Det visar en ny offentlig utredning som i en första del fokuserar på Storbritanniens motståndskraft och beredskap.


Storbritanniens utträde från EU har "krävt en enorm mängd planering och förberedelser", enligt Hugo Keith, ledande jurist i utredningen.

— Det är tydligt att en sådan planering, från 2018 och framåt, trängde undan och förhindrade några eller kanske en majoritet av de förbättringar som regeringen förstod behövde göras för planeringen av motståndskraft och beredskap, säger han.

Storbritanniens dödstal för covid-19 var bland de högsta i Europa, med över 128 500 registrerade dödsfall i mitten av juli 2021. Den nuvarande dödssiffran ligger på drygt 227 000.

Utredningen, som består av flera delar, sker inte helt utan kontrovers. Anhöriga till människor som dog har redan fördömt den för att de inte har blivit inkluderade och kallar det "en fars" om de inte får vittna.

En annan omstridd fråga som ska avgöras är utredningens begäran om den tidigare premiärministern Boris Johnsons oredigerade Whatsapp-meddelanden och anteckningsböcker från pandemitiden.

En domare i högsta domstolen väntas fatta beslut om den begäran i slutet av juni och materialet tros vara centralt i utredningens andra fas senare under 2023.

TT
/
/
EU
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!