Voff! Du luktar som en belöning enligt hunden
Voff! Du luktar som en belöning enligt hunden - Foto: Stella Pictures

“Jag väljer husse och matte” – Hunden favoriserar dig över andra hundar

En studie från USA visar att våra fyrbenta vänner väljer människor före andra hundar. Forskningsstudien utförd av Emory University har studerat hur hundar reagerar på olika lukter. Och där luktar husse och matte bäst.


I studien gjorde forskarna fMRI-röntgen på hundars hjärnor och mätte deras hjärnaktivitet. Hundarna blev tränade till att ligga helt stilla medan de fick känna på lukten av både kända och okända människor och hundar. På så sätt kunde man mäta hur hundarna reagerade på olika lukter.

Resultatet var ganska jämnt när de mätte luktlobens aktivitet – området i hjärnan som är kopplat till luktsinnet.

Människor luktar som belöning

När forskarna istället tittade på ett område i hjärnan som aktiverades när hundarna belönades så fick doften av husse och matte full pott. Människor som hundarna kände gav nämligen maximalt med hjärnaktivitet.

Du luktar alltså bättre för din hund än vad både andra hundar och människor gör.

Älskar hundar oss människor?

Forskaren Greogry Berns som ledde studien har uttryckt att han drivits av sin egen vilja att lära känna sina hundar bättre. Han ville veta om de älskar oss människor för mer än bara att vi ger dem mat och boende.

– Jag tror definitivt att svaret är "ja", att de älskar oss för mer än bara mat, säger Gregory Berns i en intervju med Emory University.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!