Jaroslaw Kaczynski, ledare för partiet Lag och rättvisa, återvänder till regeringen. Arkivbild.
Jaroslaw Kaczynski, ledare för partiet Lag och rättvisa, återvänder till regeringen. Arkivbild. - Foto: Czarek Sokolowski/AP/TT

Polsk maktfigur åter i regeringen

Ledaren för det nationalkonservativa partiet Lag och rättvisa, Jaroslaw Kaczynski, återvänder till den polska regeringen.


Han utses till biträdande premiärminister.

Den 74-årige politikern anses allmänt vara Polens de facto ledare och styra landet bakom kulisserna sedan hans parti kom till makten 2015.

Kaczynskis återkomst i regeringen anses vara ett sätt att få slut på interna konflikter som präglat maktskiktet och bringa stabilitet inför parlamentsvalet i oktober.

— Det här är en viktig förstärkning inför valet och ett tydligt budskap att vi satsar på att vinna, sade Piotr Müller, regeringstalesperson, i statlig tv.

Han sade också att Kaczynski kommer att bli landets ende biträdande premiärminister. Fram tills nu har Polen haft fyra biträdande premiärministrar som alla avgår men blir kvar som medlemmar i regeringen.

Lag och rättvisa är det största partiet i Polen med omkring 33 procent av rösterna enligt en nyligen publicerad opinionsundersökning av opinionsinstitutet CBOS. Under senare tid har dock stödet för oppositionspartiet Medborgarplattformen ökat och det får enligt opinionsundersökningen cirka 27 procent av rösterna.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!