Presidentparet Jill och Joe Biden på varsin sida om Narendra Modi vid Vita huset på onsdagskvällen.
Presidentparet Jill och Joe Biden på varsin sida om Narendra Modi vid Vita huset på onsdagskvällen. - Foto: Evan Vucci/AP/TT

Från bannlyst till guldgäst: Modi i Vita huset

För tio år sedan var Narendra Modi bannlyst i USA. Nu hyllas han med ovanlig pompa och ståt vid ett flera dagar långt statsbesök i Washington. Indiens premiärminister har blivit en ovärderlig allierad i USA:s maktkamp med Kina.


Modi inledde sitt USA-besök med att i onsdags leda en publik- och mediefriande yogastund vid FN-högkvarteret i New York. Och samma kväll bjöd president Joe Biden på en privat middag i Vita huset i Washington.

Det publika firandet kommer i dag, med pampiga militärceremonier vid Vita huset, tal i kongressen och en fullskalig statsbankett på kvällen. Och eftersom Modi är strikt vegetarian har Biden tvingats vara ovanligt kreativ med maten – stjärnkocken Nina Curtis har flugits in från Kalifornien för att komponera en specialmeny, rapporterar amerikanska medier.

Hetsat till hat

Kontrasten är stor mot tidigare. Fram till det att han för nio år sedan blev regeringschef kunde Modi inte ens få visum till USA. Anledningen var hans roll i blodiga kravaller i Indien 2002. Hundratals människor, varav de flesta muslimer, miste livet i händelserna i delstaten Gujarat. Modi var då delstatsledare, och anses ha hetsat den hinduiska majoriteten till hat och våld mot muslimer.

Och samma kritik riktas mot honom fortfarande, särskilt som liknande händelser i mindre skala inträffar då och då. Exempelvis dödades tiotals muslimer i upplopp i Delhi 2020.

Svår balansgång

Men i detta fall får mänskliga rättigheter ge vika för det globala maktspelet, säger Daniel S Markey vid tankesmedjan USIP (United States Institute of Peace) till CNN. Indien har just gått om Kina som världens folkrikaste land, och USA har inte råd att en sådan jättenation knyter starkare band till den diktatoriska regimen i Peking än till västvärlden.

— Målet för Vita huset borde, tycker jag, vara att omfamna relationen med Indien utan att göra förbindelsen personlig eller ge stöd till Modis politik. Men det är en svår balansgång, säger Markey.

TT
/
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!