Att gripa Wagnergruppens ledare kan bli svårt, tror överstelöjtnant Joakim Paasikivi. Arkivbild.
Att gripa Wagnergruppens ledare kan bli svårt, tror överstelöjtnant Joakim Paasikivi. Arkivbild. - Foto: Stina Stjernkvist/SvD/TT

Expert: "Extremt allvarligt för ryska ledningen"

Wagnergruppen utmanar öppet Rysslands militärledning. Ett väpnat uppror, menar Joakim Paasikivi, överstelöjtnant på Försvarshögskolan.


Enligt Joakim Paasikivi, överstelöjtnant på Försvarshögskolan, ska allvaret i situationen inte underskattas.

— Det här är en extremt allvarlig händelse som illustrerar att den ryska militärledningen inte har kontroll över de väpnade styrkorna.

Den ryska säkerhetstjänsten FSB har inlett en brottsutredning mot Prigozjin för uppmaning till väpnat uppror, men enligt Paasikivi kan det vara svårt att gripa Wagnerchefen.

— Jag har inte sett några tecken på att hans soldater skulle svikta i lojaliteten. Han har ju rekryterat soldaterna på egna meriter, de har bättre utrustning och bättre betalt.

Viktigt att notera är att Wagnerchefen inte vänder sig mot Putin, påpekar Paasikivi, utan mot den ryska militära ledningen och försvarsminister Sergej Sjojgu.

— Alltså kan man inte tala om en militärkupp, men det är definitivt ett väpnat uppror.

Gudrun Persson, forskningsledare Totalförsvarets forskningsinstitut säger att upproret kan få "enorma konsekvenser". Arkivbild.

En historisk händelse

Gudrun Persson, forskningsledare vid Totalförsvarets forskningsinstitut, anser att följden av Prigozjins uppror är svår att överblicka.

— Det här är en historisk händelse med potentiellt enorma konsekvenser. Oavsett hur det kommer att gå, så kommer Putin att framstå som försvagad. Att han har låtit det gå så här långt.

Persson menar att de långsiktiga konsekvenserna kan beröra länder som Moldavien, Belarus och Kazakstan som nu ser den ryska ledningen försvagad och kanske tycker att de måste ta hand om sin egen säkerhet i stället för att förlita sig på Ryssland.

Billström: "Allvarligt läge"

Det svenska regeringen håller sig uppdaterad om händelseutvecklingen. I en kommentar till TT skriver utrikesminister Tobias Billström (M) att: "Regeringen följer utvecklingen i Ryssland noga, allvarligt läge."

Sedan tidigare avråder Sverige från resor till Ryssland.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!