Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Arkivbild.
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Arkivbild. - Foto: AP/TT

Zelenskyj: "Fullständig svaghet"

Enligt Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj visar Wagnergruppens uppror mot den ryska militärledningen på en grundläggande spricka i den ryska muren.


"Rysslands svaghet är uppenbar. Fullständig svaghet. Och ju längre Ryssland behåller sina soldater och legoknektar i vårt land, desto mer problem kommer det skapa för sig själv senare", skriver Zelenskyj i sociala medier.

Den paramilitära ryska gruppen Wagners ledare Jevgenij Prigozjin manade på fredagen alla ryssar att stödja gruppens kamp mot Rysslands militärledning.

Därefter kom han med uppgifter om att gruppen tagit sig in i det militära högkvarteret i den ryska staden Rostov-vid-Donu och har kontrollen över stadens centrala delar.

Rysslands president Vladimir Putin talar i sin tur om ett förräderi mot landet och lovar att ta i med hårdhandskarna.

Wagners uppror är "bara början" på en turbulent tid för Ryssland. Det skriver Mychajlo Podoljak, rådgivare till president Volodymyr Zelenskyj, på Twitter.

"Splittringen mellan eliterna är för uppenbar. Att hålla skenet uppe och låtsas att allt är under kontroll kommer inte att fungera. Någon kommer definitivt att förlora."

Men under kvällen bekräftade sedan Prigozjin att ett avtal nåtts där marschen stoppas och att styrkorna återgår till sina baser. Mycket är dock ännu oklart kring detta.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!